Fredag den 1. februar 2013, kl. 11-15
Hovedbiblioteket, Møllegade 1, 8000 Aarhus C. Mødelokale B.
Dagsordensforslag:
Afvigelserne kan I se på side 6 i regnskabet, hvor jeg også har lavet ledelsesberetning, som jeg her uddyber og ellers henviser jeg (MSH) i det følgende til resultatsopgørelsen side 10.
I forhold til overskuddet skal der fratrækkes 310.000 som bør hensættes til Tænketanken i 2014, da den først afsluttes 1. oktober 2014.
Dermed er det reelle overskud 261.857 – i forhold til dette skal vi se det som ”rettidig omhu” i forhold til de nedskæringer vi skal igennem i de kommende 2 år, for at opnå en driftbalance. Vi ved for nuværende at kontingent indtægter i 2013 er 398.400 kr. lavere. Hvilket betyder at vi stadig har en udfordring i at finde besparelser i budget 2014. I planerne ligger at der bliver besparet yderligere på lønomkostningerne i 2014, da der er indgået en senior aftale med en bibliotekskonsulent om aftrædelse. Dermed er er taget højde for de nu kendte besparelseskrav, hvor vi allerede i 2012 har effektueret nogle af besparelserne på løn og derfor udviser dette overskud.
Se også regnskabets ledelsesberetning
Indstilling:
At godkende regnskabet, underskrive og oversende det til Repræsentantskabet på mødet 13.marts.
b. Tænketanken
Bilag: https://www.db.dk/artikel/nyt-fra-t%C3%A6nketanken
Sagsfremstilling:
Tænketanken er efter startfasen kommet op i omdrejninger og afholder flere møder i januar kvartal samt står for en session på DB årsmøde om formiddagen den 13. marts.
Tænketanken støttes med bevilling fra udviklingspuljen på de ansøgte 554.000 kr. (segmenteringsanalyse mv.).
Indstilling:
Tages til efterretning.
c. Læringsuge 2013
Bilag: http://www.dfs.dk/nyheder/2013/laeringsloerdag-bliver-til-laeringsdage/
Sagsfremstilling:
Gennem arrangementer over hele landet vil Læringsdage 2013 arr af DFS og bl.a. DB og de danske biblioteker synliggøre en bred vifte af muligheder for at deltage i voksenlæring. Borgerne vil kunne møde tilbuddene, hvor de færdes i dagligdagen: på arbejdspladser, på uddannelsesinstitutioner, på bytorvet, på biblioteket, på sociale medier og mange andre steder.
Kredsen bag er udvidet så nu også Ministeriet for Børn og Undervisning er med – og dertil er der i år modtaget EU-tilskud, så der efter ansøgning kan uddeles ca. 20.000 til aktiviteter i et antal byer (formentlig 10).
Indstilling:
Til orientering.
d. DB aktiviteter
OBS: Rene orienteringspunkter tages ikke på dagsorden, men udsendes blot som bilag.
Sagsfremstilling:
DB planlægger forskellige tiltag, kampagner og produkter til sine medlemmer.
På mødet vil vi kort orientere om:
a) TUR Danmark
Der er afholdt besøg i 32 kommuner. Der er 3 fastlagte besøg. 12 kommuner er derudover inviteret, men har endnu ikke svaret. 7 kommuner har bedt om ikke at få besøg.
b) Oversigt over høringssvar (siden sidst):
Digital selvbetjening
Ophævelse af karenstidsordning
Synshandicappede
Bibliotek.dk 2013
De enkelte høringssvar kan ses her:
https://www.db.dk/artikel-type/h%C3%B8ringssvar
og https://www.db.dk/skribenter/biblioteksparaplyen
c) Kierkegaard 200 årsdag.
Markeringen finder primært sted i perioden 5. maj – 11. november 2013 med begivenheder i hele verden. DB deltager i planlægningen og sammen med programrådet. Program offentliggøres primo februar på www.kierkegaard2013.dk.
Herudover står DB sm. med Klassikerkomitéen bag Klassiker 2013: Søren Kierkegaard – det markeres central 24. september i samarbejde med Københavns Hovedbibliotek og i øvrigt bl.a. med udstillinger o.l. på landets folkebiblioteker.
d) Digitalt medborgerskab - DB har koordineret projektet med arbejdstitlen ”Digitalt medborgerskab” db.dk/borgerservice
Konsortiet (en række biblioteker, BCF og SDU) bag projektet har gennem de sidste to år drøftet mulighederne for at udvikle et kompetenceudviklingsforløb for biblioteks- og borgerservicemedarbejdere. Et konkret tilbud udvikles og tilbydes i foråret ved SDU jf. projektets afsluttende anbefaling.
e) Folkemødet 2013. DB planlægger deltagelse i Folkemødet 13.-16 juni på Bornholm. Bl.a. samarbejdes om debatarrangement sammen med Kulturstyrelsen og Statsbiblioteket m..fl. fra sektoren. Se også http://www.teambornholm.dk/Folkemoedet
f) NEXT 2013. “Re-imagination - Civic Engagement - Collaborative Innovation” afholdes 16.-19. juni i Aarhus. DB støtter igen i år konferencen. Foreløbig programoversigt og tilmelding på http://www.nextlibrary.net/
g) Projekt: Stemninger - rumlige og atmosfæriske virkemidler i biblioteker
Samarbejdsprojekt med Helsingør som projektleder, og med Middelfart og Rødovre som partnere, om udvikling af kursus har ikke modtaget støtte fra udviklingspuljen.
b. IFLA Nominering til valg til IFLA 2013
Bilag: http://www.unam.na/library/lnamhila.html
Sagsfremstilling:
Governing Board: Kent Skov Andreasen (stadsbibliotekar i Odense) og Inga Lundén (biblioteksdirektør Stockholm), begge p.t. i IFLAs Governing Board, er villige til at tage en 2. runde. De øvrige nordiske biblioteksforeninger støtter begge.
Herudover er der modtaget forslag fra den finske biblioteksforening om også at nominere Ellen Namhila fra Namibia, se bilag.
President-Elect: DB har ikke modtaget direkte henvendelse om nominering til ny president-elect men en indirekte fra et siddende medlem af GB, Buhle M-Thata, fra Pretoria. Herudover er der sandsynligvis en anden kandidat. HN informerer.
Standing Committees: DB har vedtaget at være repræsenteret i: Public Library Section, Childrens (Kirsten Boelt) og MLAS (Hellen Niegaard). Reelt har den sidste periode kun været tilfældet i de to sidste, da Tine Vind pga. jobskifte måtte vælge IFLA fra.
Kandidater til de to første drøftes. Der nomineres til Public Library Section.
Indstilling:
Deadline 6. februar. DB nominerer i lighed med 2011 Kent Skov Andreasen og Inga Lundén til GB. Evt. Der nomineres desuden en kandidat til PL – forslag?
Men for denne periode ikke til MLAS.
c. IFLA 2013 i Singapore:
Bilag: http://conference.ifla.org/ifla79
Sagsfremstilling:
IFLA kongressen 2013 finder sted 17-23 august. Fra DB deltager udover formandskabet, hvoraf Kirsten Boelt sidder i Childrens Section, Hellen Niegaard (MLAS) og Kent Skov Andreasen i GB. Desuden deltager direktøren og informationskonsulenten.
Blandt øvrige FU medlemmer kan der gives tilskud til 2-3 deltagere – til et beløb af 5.000 kr. hver – øvrige udgifter dækkes af pågældendes egen kommune hhv.arbejdsplads.
Indstilling:
Udover de faste deltagere, deltager også:???
d. EBLIDA
Bilag: Beretning fra Lone Knakkergaard
Sagsfremstilling:
Danmark var vært for EBLIDAs council møde og store 2012konference i maj.
De to finder sted i Milano i år fra 13.-14.maj (og finder således sted samtidig med KLs Kulturkonference)
Indstilling:
Formanden og direktøren, samt DBs medlem i EBLIDAs styrende råd. Lone Knakkergaard deltager.
Med venlig hilsen
Vagn Ytte Larsen / Hellen Niegaard
Vartov, Farvergade 27D, 2. sal
1463 København K
Find os på kort
Cookie- og privatlivspolitik
Telefontid: man-fre 10-15
Telefon +45 3325 0935
Fax +45 3325 7900
db@db.dk
SE/CVR: 55618410
VAT: DK55618410
Bankkonto: 9056 4585 947 496
Swift: SPNODK22
IBAN: DK4090564585947496