Aftalen om e-bøger på bibliotekerne er en sejr for viden til borgerne

Den netop offentliggjorte aftale mellem bibliotekernes digitale platform for udlån af e-bøger, eReolen, og landets største forlag Gyldendal (inkl. Rosinante) og Modtryk (inkl. Alvilda) er utrolig vigtig for bibliotekernes e-bogudlån og dermed for borgernes adgang til litteratur og viden” siger en begejstret formand for Danmarks Biblioteksforening Steen Bording Andersen (A) i en første reaktion på aftalen.

Aftalen betyder, at Gyldendal og Modtryk nu stiller deres e-bøger til rådighed for bibliotekerne, så borgerne også kan låne e-bøger fra disse forlag, som har en stor markedsandel. Selv om 600 forlag og selvudgivere allerede er med i eReolen, så har de mange danske e-bøger fra netop disse to nye forlag i de seneste år ikke været til rådighed for bibliotekernes lånere.

Med aftalen er Danmark igen frontløber på verdensplan, når det kommer til biblioteker som digitale formidlere, hvilket ligger i fin forlængelse af den danske folkeoplysende tradition, hvor borgernes adgang til viden har spillet en central rolle siden Grundtvig.

”Jeg er så glad for at Gyldendal og Modtryk har vist viljen til at skabe en ny aftale, som er utrolig vigtig for det oplysende og læsende Danmark. Bibliotekerne står centralt i litteraturformidlingen og spiller en betydelig rolle for både bogmarkedet og det enkelte menneskes lyst og mulighed for at læse. Den rolle er måske endnu vigtigere i et algoritmestyret digitalt marked, så derfor er det nødvendigt at bibliotekerne har mulighed for at udlåne bøger, uanset om det er fysiske eller e-bøger.
Jeg håber derfor, at også de sidste tre forlag, som endnu står udenfor en aftale med eReolen vil indse vigtigheden af og den fælles interesse i at formidle litteraturen og sikre en fri og lige adgang, uanset medie, ligesom jeg håber, at vi også kan få alle voksenlydbøgerne fra Gyldendal med i aftalen på et tidspunkt og de tre sidste forlag” fortsætter Steen Bording Andersen.

”Jeg vil samtidig gerne rose kulturminister Mette Bock for så klart at have meldt ud, at parterne i denne konflikt selv skulle finde en løsning inden dette års udgang, som hun gjorde sidste år. Det tror jeg har hjulpet processen, så alle parter har set vigtigheden af, at sikre borgerne adgang til bøger, også de digitale.
Den her aftale er en sejr for viden.” slutter Steen Bording Andersen.

For yderligere kommentarer, kontakt Danmarks Biblioteksforening:
Formand Steen Bording Andersen, tlf. 3057 9985
Direktør Michel Steen-Hansen, tlf. 4030 5230

Danmarks Biblioteksforening

Vartov, Farvergade 27D, 2. sal
1463 København K
Find os på kort
Cookie- og privatlivspolitik

Telefontid: man-fre 10-15
Telefon +45 3325 0935
Fax +45 3325 7900
db@db.dk

SE/CVR: 55618410
VAT: DK55618410
EAN: 5797200048110
Bankkonto: 9056 4585 947 496
Swift: SPNODK22
IBAN: DK4090564585947496

Følg Danmarks Biblioteksforening

Facebook
Twitter
LinkedIn
Direktørens blog