Bibliotekerne er geniale, og Danmark når det bedst! Interview med Sissel-Jo Gazan

Læserne var ikke i tvivl i år. Deres danske favoritbog udgivet i 2013 er Svalens graf af Sissel-Jo Gazan, en selvstændig anden del af hendes roman Dinosaurens fjer fra 2008. Hun arbejder og bor i dag sammen med mand og børn i Berlin.

Danmarks Biblioteker har stillet forfatteren  syv spørgsmål for bl.a. at høre, hvornår vi kan vente den næste bog, hvad den handler om og så selvfølgelig for at høre noget om Sissel-Jo Gazans egne biblioteker.

Biblioteket & mig
I dag kommer Sissel-Jo Gazan på biblioteket i Berlins Brunnenstraße i Stadtmitte. På spørgsmålet hvorfor, fortæller hun:

“Her er der masser af bøger, spil osv. for børn. Og så ligger der en hyggelig café foran biblioteket, den hedder ‘Ozelot, not just another bookstore’. Men det sker ikke så tit, da jeg helst selv læ-ser på dansk”, forklarer forfatteren, der med egne ord er fuldkommen lykkelig og overvældet over, at læserne har stemt på hendes roman til Danmarks Biblioteksforenings og Berlingskes fælles Læsernes Bogpris i år.

Hvad betyder biblioteket for dig, og hvornår kom du første gang på folkebiblioteket?
SJG: Biblioteker er geniale og Danmark, når det er bedst. Jeg kan tydeligt huske turene på Aarhus Hovedbibliotek i Mølleparken med min mor, da jeg ikke var ret gammel. Jeg lyttede mest til historier, mens min mor fandt det, hun skulle bruge. Man kunne sidde i sådan nogle stole og lytte gennem et gammeldags tele-fonrør. Sjov indretning.

Siden har jeg faktisk ikke brugt folkebiblioteket så meget, selvom jeg elsker det og elsker at komme der nu, hvor jeg holder mange foredrag på biblioteker. Det skyldes mest, at jeg bor i Tyskland og ikke så gerne læser på tysk. Men også at jeg er ‘venner’ med mange forlag og udkommer eller har udkommet på mange forlag, og derfor er den heldige modtager af mange dejlige bogpakker.

Bruger du bibliotekernes online-tjenester f.eks. bibliotek.dk?
SJG: Nej, men min mor gør ☺

Den næste bog og andres stærke bøger
Sissel-Jo Gazan fik i 2008 sit store gennembrud med Dinosaurens fjer. Bogen er ifølge forlaget Gyldendal læst af over 110.000 læsere herhjemme og er oversat til 16 sprog. Sidste år kom så den længe ventede anden del, romanen Svalens graf. Igen med et plot funderet i et videnskabsmiljø og igen med efterforskeren Søren Marhauge.

Hvad skriver du på lige nu, og kan vi vente en fortsættelse af Dinosaurens fjer og Svalens graf?

SJG: Det bliver ikke en 3'er lige med det første! Jeg skriver på et nyt univers med nye figurer. Det foregår i Aarhus og i Berlin, berører min barndom i Aarhus og min nutid i Berlin og handler også om street-art. Jeg har endnu ikke helt besluttet, om det skal være en krimi, men mon ikke?

Hvad læser du selv lige nu?
SJG: Jeg er næsten færdig med Signe Langtved Pallisgaards debut Et andet sted som var fin at læse, og bagefter skal jeg læse Jesper Wung-Sungs nyeste Men. Det glæder jeg mig til!

Hvilke skønlitterære bøger har/har haft stor betydning for dig?
SJG: Det bliver to voksenromaner og en børneklassiker. Den amerikanske forfatter Alice Hoffmans Den syvende himmel. En medrivende bog fra starten af 1990’erne om et tilsyneladende pænt villakvarter beboet af traditionelle familier på Long Island omkring 1960, og på hvad der sker bag facaderne, hvilket viser sig, da den fraskilte Nora Silk og hendes børn slår sig ned. Og Don Winslows superspændende I hundenes vold. Den kom på dansk i 2009 og er inspireret af virkelige narkobegivenheder i Mexico og New York.

En børnebog, jeg stadig er meget glad for, er Astrid Lindgrens Brødrene Løvehjerte (1973) om brødrene Tvebak og Jonathan, om sygdom og død – og ikke mindst om det fantastiske eventyrland Nangijala.
 

Sissel-Jo Gazan digitalt
Forfatterens bøger udkommer i alle formater fra tryk til e-bog.

På spørgsmålet om hun selv er i gang med at læse e-bøger, lyder svaret:

SJG: Ja og nej. Jeg fik en Sony e-bogslæser af min mor forrige jul og nyder meget at læse på den i forhold til lys/det at have den i hånden/bladre osv. Blandt andet fordi jeg tit ligger vågen om natten, og så er det rart at kunne læse uden at tænde lys, (og min har indbygget lys i coveret).

MEN jeg synes simpelthen, det er så gudsjammerligt besværligt det med at få bøgerne over på e-bogslæseren og ikke mindst låne dem på biblioteket. Det er jo helt til grin.

Når det bliver lidt lettere, lige så let som det er at betjene min Iphone osv., så er jeg helt sikker på, jeg vil gøre det meget mere.

Blå Bog:
Sissel-Jo Gazan er datter af journalisten Paul Gazan og forfatteren og foredragsholderen Janne Hejgaard. Hun er cand.scient. i biologi fra Københavns Universitet og debuterede som forfatter med Når man kysser i August i 1995. Hun slog for alvor igennem med Dinosaurens fjer i 2008, der vandt DRs Romanpris og blev kåret som årtiets krimi af de danske bibliotekers krimilæseklubber.

Danmarks Biblioteksforening

Vartov, Farvergade 27D, 2. sal
1463 København K
Find os på kort
Cookie- og privatlivspolitik

Telefontid: man-fre 10-15
Telefon +45 3325 0935
Fax +45 3325 7900
db@db.dk

SE/CVR: 55618410
VAT: DK55618410
EAN: 5797200048110
Bankkonto: 9056 4585 947 496
Swift: SPNODK22
IBAN: DK4090564585947496

Følg Danmarks Biblioteksforening

Facebook
Twitter
LinkedIn
Direktørens blog