Bibliotekernes udfordring

IT-lounge Hjørring Hovedbibliotek. Foto: Per Drustrup Larsen.

Den voksende digitalisering og den stadig mere udbredte individualisering giver de kommunale biblioteker store udfordringer. Der skal leveres digitalt, og der skal fortsat drives fysiske biblioteker. Hvor mange for blot få år siden havde en forventning om, at det fysiske bibliotek ville være mere og mere på retur efterhånden som de digitale medier udbredes, så er udviklingstendenserne stik modsatte – og ikke kun i Danmark.

Hvad betyder det for kommunen?
Ikke alene er borgerne stadig mere flittige benyttere af bibliotekernes forskellige digitale tjenester og f.eks. e-bogsformidling. Brugerne kommer i voksende antal, og de bliver længere. Ligesom de gerne supplerer deres besøg i den ’almindelige åbningstid’ med besøg uden for den betjente åbning.

De fysiske biblioteker er under forvandling fra samlinger af bøger til levende rum, hvor bøger er vigtige, men hvor menneskerne  – brugerne – er det centrale. Ligesom adgang til viden, uformel læring og kulturoplevelser er. Alt i alt tendenser der er fælles for både folke- og forskningsbiblioteker, og tendenser som biblioteksfolk skal tackle i samarbejde med politikere og forvaltninger. Biblioteket er altså ikke bare noget, man skal have, men en lov-pligtig opgave for kommunen. Biblioteket og dets udvikling udgør således også en stor udfordring for de nye byråd.

Per Anoldi: Bibliotekerne er landets lysende prikker
”Landet består af en hel masse lysende prikker – bibliotekerne. Hvis man slukker for dem, er det det stik modsatte af oplysning. For biblioteket er et naturligt centrum i lokalsamfundet og kan ikke erstattes af en storskærm på torvet”, fastslår Per Arnoldi, maler, scenograf og kulturdebattør under DR K-udsendelsen Udflugt til Kulturkløften. Vi har bedt Arnoldi bidrage til ’Biblioteket & mig’-enqueten – se artiklen i DB nr. 6, side 7.

Følg med i Danmarks Biblioteker
Vi skriver om aktuelle udfordringer, de nye biblioteker, strategier, muligheder og konkrete redskaber. Krydret med reportager fra alle hjørner af landet, interviews og enqueter med alle fra ministre til kulturelle orakler!

Danmarks Biblioteksforening

Vartov, Farvergade 27D, 2. sal
1463 København K
Find os på kort
Cookie- og privatlivspolitik

Telefontid: man-fre 10-15
Telefon +45 3325 0935
Fax +45 3325 7900
db@db.dk

SE/CVR: 55618410
VAT: DK55618410
EAN: 5797200048110
Bankkonto: 9056 4585 947 496
Swift: SPNODK22
IBAN: DK4090564585947496

Følg Danmarks Biblioteksforening

Facebook
Twitter
LinkedIn
Direktørens blog