Biblioteket - the missing link til nye og digitale litteraturformer

På besøg i 'Moveable Type' i lobyyen hos New York Times. Foto: Peter Høybye.

Hvor befinder den elektroniske og digitale litteratur sig lige nu? Og hvordan kan vi som biblioteker favne og formidle den?

En tur til USA's østkyst gav spændende bud på begge dele.

Litteratur omtales ofte i medierne som om den altid er ‘en trykt bog’. At det langt fra er tilfældet, viser mængderne af nye litteraturoplevelser, der popper op rundt omkring.
Litteratur er meget, meget mere i dag. Performances, net- litteratur, litteratur-apps, lydværker, visuel og konkret poesi, spil, pop op og folde bøger ... ja, kort sagt: alle værker der rykker ved vores opfattelse af, hvad litteratur kan være, og hvordan den kan se ud. De nye litteraturoplevelser står i dag stærkest i USA.

I september drog en flok biblioteksansatte vestpå over Atlanterhavet. Med en uges tæt program og rejse gennem seks amerikanske stater skulle de tale om og se på litteratur. Men altså ikke litteratur forstået som bøger – men som litteratur, der netop ikke har et fysisk bogformat.

Turens program bød på samtaler med førende forskere, museumsfolk samt udøvende kunstnere og gav dermed en dugfrisk temperatur- måling. Et besøg på det legendariske New York Public Library var et must (se Lise Vandborgs artikel i Danmarks Biblioteker nr.8,2012 s. 28), men derudover gik turen primært til uddannelsesinstitutioner og udstillingssteder.

Både performance-litteraturen og den digitale litteratur er meget længere fremme ‘over there’, end den er i Europa. Men det er endnu ikke på bibliotekerne, at man finder den. På jagten efter det fremmeste inden for emnet, skulle det vise sig, at det var ved en gammel Commodore 64 på Massachusetts Institute of Technology (MIT) i en grotte på Brown University og i lobbyen for New York Times’ hovedkvarter, at de store oplevelser fandtes.

Tilbage til Commodoren
10 PRINT CHR$(205.5+RND(1)); : GOTO 10 – umiddelbart lyder det ikke som opskriften på et visionært og inspirerende litterært værk. Endnu værre bliver det, når man hører, at dette stykke kode er skrevet i sproget Basic med et lille program, som kun virker, hvis det indtastes i en Commodere 64 eller en såkaldt emulator. Men visionært og inspirerende – det var det!

Kodestumpen er udviklet af Nick Montfort, der er professor i Media and Writing ved MIT i Boston. Enhver, der har koden, kan indtaste den i en emulator, som kan downloades gratis på nettet. Herved op-står der en variation af tegn, mønstre og bogstaver, som danner grafiske billeder på skærmen i konstant forandring. På meget simpel og poetisk måde minder værket os om, at der bag stort set alt, hvad vi laver, findes en lille kode-stump – at vores verden stort set består af 1-taller og nuller.

Moveable Type
Efter grundig research blandt eksperter førte turen også til værket Moveable Type, der findes i lobbyen hos New York Times. Værket fylder to kæmpe vægge suppleret med lyd, og det indkapsler på den måde uvægerligt folk, der passerer forbi.

Grundlæggende består værket af små bitte skærme, der hver er programmeret til at trække fragmenter fra avisens online database ud – altså ord, fraser, citater, numre og steder – der så konstant bliver kombineret på nye måder.

En tur i The Cave
Det tredje opsigtsvækkende værk på turen var at finde på Brown University. Her har den udøvende digitale poet og professor John Cayley skabt en tradition for ‘creative writing’ for spirende forfattere. En at måderne, han får de studerende til at tænke anderledes på, er ved at invitere dem i The Cave – et både fysisk og virtuelt rum, hvor man ved hjælp af projektorer og 3d teknologi kan skrive digitalt.

John Cayley hører til dem, der mener, at den trykte bog snart vil dø – teknologien er der, det er kun et spørgsmål om at få udviklet den rigtige forretningsmodel. De for tiden populære tablets er kun et skridt på vej mod en litteratur, der i meget højere grad bryder rammerne og udnytter teknologien. Håber han i hvert fald. For ham er verden helt naturligt elektronisk. Og udfordringen er at navigere i den.

Bibliotekets rolle: The missing Link
Netop udfordringen med at navigere i de nye teknologier efterlader en række interessante spørgsmål i forhold til bibliotekerne. Det var tydeligt, at forskningen i nye litteraturformer er langt fremme i USA. Men det var også tydeligt, at bibliotekerne ikke har taget dem til sig og ikke kan vise vejen indenfor formidlingen af dem.

Litteraturen i ‘det udvidede felt’ falder på mange måder mellem forskellige stole – forlag, gallerier, museer, privatpersoner og biblioteker – og risikerer dermed at blive tabt på gulvet. Til gengæld kunne eksperterne derovre se et stort potentiale i, at det netop bør være bibliotekerne, der tar’ teten i forhold til de nye litteraturformer.

Og her er det naturligvis værd at spidse ører. For er bibliotekerne ikke i virkeligheden de nærmeste til at gribe de nye litteraturformer og gøre sig til eksperter i formidlingen af dem? Sådan som biblioteker har gjort det i årtusinder, hver gang formatet skifter.

Det kræver uden tvivl et udfordrende og omfattende arbejde i at udvikle vores rammer til den nye litteratur og dens udtryk og forståelse af den. Men muligheden er der: Bibliotekerne både kan og bør udfylde ‘the missing link’ til fremtidens nye litteraturformer.
 

Rejsen til USA var en del af projektet ”Litteraturen finder sted”, der er et samarbejde mellem Aarhus Kommunes Biblioteker, Roskilde Bibliotekerne og litteratursiden.dk. Læs mere på www.netlitteratur.dk.

Danmarks Biblioteksforening

Vartov, Farvergade 27D, 2. sal
1463 København K
Find os på kort
Cookie- og privatlivspolitik

Telefontid: man-fre 10-15
Telefon +45 3325 0935
Fax +45 3325 7900
db@db.dk

SE/CVR: 55618410
VAT: DK55618410
EAN: 5797200048110
Bankkonto: 9056 4585 947 496
Swift: SPNODK22
IBAN: DK4090564585947496

Følg Danmarks Biblioteksforening

Facebook
Twitter
LinkedIn
Direktørens blog