Bramming: 'Åbent Bibliotek' og selvbetjente timer stiller nye krav til tryghed

Bramming Bibliotek har med ny indretning, lavere reoler og ny gulvbelægning fået skabt et lyst og overskueligt biblioteksrum midt i byrummet til glæde for byens borgere.

På fire af Esbjerg Kommunes Biblioteker blev åbningstiden i for-året 2013 udvidet med selvbetjening og ubemandede timer, så de nu er åbne fra tidlig morgen til sen aften. Et af de fire biblioteker, Bramming Bibliotek, gik forud for de udvidede åbningstider – her fra kl. 7 til kl. 21 – i gang med at nytænkte hele indretningen, da man alligevel skulle have ny gulvbelægning overalt i bygningen og dermed skulle have fjernet alle møbler.

Som udgangspunkt ønskede vi at indrette det store biblioteksrum, så vi udnyttede samspillet mellem omgivelserne ude og husets indre optimalt. Vel at mærke samtidig med, at vi ønskede os et overskueligt rum, som kunne virke trygt for de brugere, som kommer til biblioteket i specielt de ubemandede åbningstimer. Idéen var enkel – man skulle som bruger kunne orientere sig hele vejen rundt og samtidig se den omgivende park, uanset hvor i rummet man opholdt sig.

Selvom Bramming Bibliotek, der er bygget i 1985, er placeret centralt i byen, ligger det også i byens park, hvilket sammen med traditionelt høje reoler kunne gøre det lidt ubehageligt at opholde sig der alene i de ubemandede timer. Heldigvis er der tale om en forholdsvis åben park med kun få høje træer samt en plæne med et væld af buske og blomster. Bygningen selv er samtidig ideel til denne type bibliotek, fordi den med sine mange gavle og med vinduer i kip giver, uanset hvor man befinder sig i biblioteket, et fint udsyn og masser af lysindfald. Opgaven om at skabe overskuelighed drejede sig derfor især om nytænkning af selve udlånslokalet.

Resultatet blev indretning med reoler kun 160 cm høje. Dermed kan de fleste – i alle tilfælde voksne, unge og store børn, dem som især bruger biblioteket alene – se hen over reolerne og overskue hele rummet i ét enkelt blik. Et andet træk, vi besluttede os for, var at åbne biblioteket mere ud mod det omgivende byrum og parken. Det blev løst med nyopstilling af reolerne i diagonale rækker som en vifte mod venstre i den ene side af rummet og en vifte mod højre i den anden side af rummet. På den måde fik vi oplevelsen af parken ind i selve biblioteksrummet, idet man i begge retninger kan se ned mellem reolrækkerne og ud i parken. Skiltningen blev samtidig fornyet, den er i dag mere enkel og meget tydelig med bogstaver, som fylder det meste af reolgavlens overflade.

Brugernes modtagelse af nyindretningen har været særdeles positiv. Oftest hører vi, at rummet virker ikke bare lysere, men også meget større end tidligere.

Danmarks Biblioteksforening

Vartov, Farvergade 27D, 2. sal
1463 København K
Find os på kort
Cookie- og privatlivspolitik

Telefontid: man-fre 10-15
Telefon +45 3325 0935
Fax +45 3325 7900
db@db.dk

SE/CVR: 55618410
VAT: DK55618410
Bankkonto: 9056 4585 947 496
Swift: SPNODK22
IBAN: DK4090564585947496

Følg Danmarks Biblioteksforening

Facebook
Twitter
LinkedIn
Direktørens blog