Danmarks Digitale Bibliotek - tiden er moden til beslutning

Siden “Folkebibliotekerne i vidensamfundet” blev offentliggjort i 2009 har mange arbejdet på at få realiseret drømmen om Danmarks Digitale Bibliotek.

Kulturministeriet, KL og Styrelsen for Bibliotek og Medier, der tilsammen danner en forberedende DDB-styregruppe, har en rapport på trapperne. I Danmarks Biblioteksforening har vi en livlig debat om det i både Repræsentantskabet og Digitaliseringsudvalget og venter spændt på rapportens anbefalinger og løsninger for kommunerne og deres biblioteker. Hvad er det mon vi venter på?

I DB hilser vi velkommen, når der viser sig nye veje for, at bibliotekerne kan styrke og udvide deres tilbud og services. Som vi senest har set med eReolen.dk og med den nye adgang til e-bøger. DB stod forrest i kampen op til år 2000 for at få en lovgivning, som sidestiller alle materialer/ressourcer, der giver borgerne fri og lige adgang til viden, helt gratis. Den kamp står DB stadig forrest i. Også når det gælder digital adgang med et fælles Danmarks Digitale Bibliotek.

Tiden er moden til en beslutning. Bibliotekerne har længe udviklet på de forskellige byggeklodser og netbiblioteker, som sikrer adgang til e-bøgerne, film med filmstriben.dk, lydbøger med netlydbog.dk og bibzoom.dk med adgang til digital musik og meget mere. Men det er stadig den enkelte kommune, der skal betale for, at deres borgere får adgang til alle de digitale materialer. Sådan har det altid været med bøger, og sådan vil det også være med e-bøger. Derfor er det vigtigt, at vi i biblioteksvæsenet konstant arbejder med gennemskuelige forretningsmodeller og udvikler dem, så vi billigst og mest effektivt kan sikre borgerne den demokratiske fri og lige adgang. Det har bibliotekerne altid været gode til. Det skal vi sikre, at de fortsat er.

DB opfordrer alle kommunerne til at bakke om op alle netbibliotekerne, så de byggeklodser, der skal til for at skabe Danmarks Digitale Bibliotek, kan komme på plads. Og vi opfordrer KL og Kulturministeriet til at finde en farbar vej. Baseret på et frugtbart samarbejde mellem Kulturministeriet og kommunerne, så man får en løsning til gavn for alle borgerne. Så langt så godt.

Spørgsmålet, der især presser sig på, er, om den nye adgang skal være for borgerne i alle landets kommuner fra Skagen til Gedser eller det kun er for de tilsluttede og betalende kommuner?

Danmarks Biblioteksforening vil gerne medvirke til, at der kommer en fælles national løsning til gavn for borgerne, derfor kunne vi forestille os, at vi indkalder de berørte parter for at få belyst situationen lige i starten af 2012.

Borgerne venter nemlig på en løsning.

Danmarks Biblioteksforening

Vartov, Farvergade 27D, 2. sal
1463 København K
Find os på kort
Cookie- og privatlivspolitik

Telefontid: man-fre 10-15
Telefon +45 3325 0935
Fax +45 3325 7900
db@db.dk

SE/CVR: 55618410
VAT: DK55618410
EAN: 5797200048110
Bankkonto: 9056 4585 947 496
Swift: SPNODK22
IBAN: DK4090564585947496

Følg Danmarks Biblioteksforening

Facebook
Twitter
LinkedIn
Direktørens blog