Første år med IFLA

Om sit første år med indflydelse på IFLA's virksomhed og som aktivt medlem af den internationale biblioteksorganisations øverste styrelse fortæller Kent Skov Andreasen følgende.

- Jeg var jo så heldig at byde ind på og blive stemt ind i Professional Committee, IFLAs øverste faglige organ, ved konstitueringen sidste år. Sammen med det mere strategiske arbejde i GB giver det ‘kød’ på GB-arbejdet. På den måde er jeg både med i det besluttende led og får mulighed – og et medansvar – for at udfolde IFLA-strategierne og gøre dem (mere) operationelle. Jeg har i år været med til at fastsætte nye retningslinjer for overordnede beslutninger, aktuelt i år ved at flytte nogle af sektionernes penge fra administration til projekter og projektrelaterede udviklingsopgaver. Det er supervigtigt, at fagsektionerne m.v., som er de egentlige faglige garanter for, at der sker noget i IFLA, også får flere aktive midler at arbejde med i det løbende arbejde.

Aktuelt er Kent Skov Andreasen leder af en arbejdsgruppe for projekt-retningslinjer, inkl. omplacering af midler til projekter i IFLA-regi. Han deltager desuden i arbejdsgruppen for IFLAs internationale Leadership program, som netop blev skudt i gang under årets IFLA konference og monitorerede her workshops/dialog-møder mellem det nye lederhold og nøglepersoner/organisationer inden for bibliotekslobbyisme- og organisering for internationale og nationale biblioteksforeninger. Han deltager også i IFLAs E-lending-gruppe bl.a. med bidrag om den danske e-Reolen.dk. Kent Skov fortæller, hvordan IFLA arbejder.

- IFLA er en stor og kompliceret organisation at komme ind i med sine strategier, core activities, key initiatives og hovedfokusområder. Hertil kommer de specialiserede working groups, som laver analyser og oplæg om alt fra ophavsretsforhold, over e-lending, bevaringsprojekter- og standarder, internationale bibliografiske standarder(!) – alt sammen noget, som vi skal forholde os til.

Det er som at være ‘rigtig’ politiker, man skal være med til at træffe beslutninger om forhold, man ikke kender ud i alle detaljer. Min fordel er, at jeg har arbejdet i en Section Committee (Public Libraries) i flere år og har kendskab til både IFLAs strategier og arbejdsmåde.

Det har i øvrigt været en positiv overraskelse at se, hvor konkret og praktisk orienteret de andre i GB også er. Det betyder helt klart en del, at mindst halvdelen i det nye Governing Board, inkl. os tre fra de nordiske lande, svenske Inga Lunden, norske Tone Moseid og så mig selv kommer fra folkebiblioteker. Det er første gang i IFLAs historie, at de lokale biblioteker står så stærkt.

- Tre af de store spørgsmål, vi arbejder med nu, vil alle få indflydelse på folkebibliotekerne – også de danske. Vi skal have et E-lending/e-books Think-paper op at stå, så bibliotekernes og forlagenes e-bogs diskussioner kommer videre. Der knokles fortsat med at sikre bibliotekerne verden over rimelige ‘exemptions and limitations’ omkring ophavsret i en digital kontekst. Og så drejer det sig om bibliotekernes placering og rolle i det internationale arbejde med information og viden det moderne informationssamfund (WSIS) – et aspekt der også arbejdes med helt aktuelt i staten og kommunerne i DK.

Danmarks Biblioteksforening

Vartov, Farvergade 27D, 2. sal
1463 København K
Find os på kort
Cookie- og privatlivspolitik

Telefontid: man-fre 10-15
Telefon +45 3325 0935
Fax +45 3325 7900
db@db.dk

SE/CVR: 55618410
VAT: DK55618410
EAN: 5797200048110
Bankkonto: 9056 4585 947 496
Swift: SPNODK22
IBAN: DK4090564585947496

Følg Danmarks Biblioteksforening

Facebook
Twitter
LinkedIn
Direktørens blog