Folkets Plads en realitet - i Birmingham

Et nyt bibliotek i verdensklasse, Library of Birmingham, åbner i England i september under sloganet “Rewriting the Book”. Med sine godt 31.000 m2 skal det nye bibliotek sætte ny standard for folkebiblioteker i en tid, hvor engelske kommuner ellers har måttet spare gevaldigt på biblioteksområdet. Man venter mere end tre millioner fysiske besøg hvert år og dertil flere millioner online-besøg.

Med dette byggeri og projekt, siger biblioteksledelsen, skabes ikke alene en ny stor kulturattraktion, men også et nyt bibliotekskoncept for det 21. århundredes  offentlige biblioteker. Målet er et ‘verdensklasse-bibliotek til brug for en verden i hastig forandring’, forberedt til den måde
bibliotekerne vil arbejde på i fremtiden, forlyder det. For at sikre at det nye bibliotek inkl. et Virtual Library of Birmingham reelt vil opfylde borgernes mange forskelligartede behov og ønsker, har man gennemført en større serie høringsrunder, herunder med børn og unge, siden forberedelserne for alvor gik i gang tilbage i 2009.

I umiddelbar sammenhæng med det nye bibliotek findes også et stærkt teatertilbud, The Birmingham Repertory Theatre (REP). Det er blevet ombygget og udvidet i sammenhæng med biblioteksbygningen, og de nye faciliteter omfatter et fleksibelt studieteater, et udendørs amfiteater og andre uformelle performancerum – herunder et rum dedikeret til børn og teenagere samt et lydstudie. Library of Birmingham bliver dertil et udstillingsvindue for byens internationalt vigtige samlinger af arkiver, fotografier og sjældne bøger gennem inddragelse af andre nye faciliteter bl.a. et state-of-the-art gallery, ligesom man ved hjælp af it åbner op for offentlig adgang til alle samlingerne. Det vil desuden være hjemsted for et af Englands mange BFI Mediatheques, som giver gratis adgang til National Film Archive.
Biblioteket agter i samarbejde med REP, de mange andre samarbejdspartnere og lokalsamfundet bredt, at tilbyde en dynamisk blanding af events – aktiviteter kombineret med fremragende ressourcer af såvel fysisk som online karakter, udstillinger og ikke mindst adgang til eksperthjælp til læring, information og kultur. Ved at udnytte ny teknologi, vil alle ‘fra Birmingham til Beijing, Bangalore med videre’ i fremtiden kunne få adgang til bibliotekets ressourcer.

Arkitekt Francine Houben, Mecanoo Architects fra Holland, kalder biblioteket ‘folkets palads’, fordi det nye Library of Birmingham er planlagt ud fra en målsætning om at være for alle ved atvære meget let tilgængeligt og familievenligt. Biblioteket fremhæves derudover som et stærkt videncenter for læsefærdighed, forskning, studier, kompetenceudvikling, iværksætteri, kreative udtryk, sundhedsoplysning og meget mere, som lokalebefolkningen har brug for at begå sig i i det moderne it- og vidensamfund; i Birmingham er man ikke i tvivl, ‘det nye bibliotek vil ændre liv’. Og tiltrække masser af mennesker – både fra Birmingham og fra hele den øvrige del af West Midland-regionen i
Midtengland i tillæg til et, forventer man, stort antal nationale og internationale besøgende.

Det 10-etagers nye bibliotek på Centenary Square i Birmingham City Centre i byens vestlige centrum ligger tæt på en række andre centrale bygninger og tilbud bl.a. rådhus, Birmingham Museum & Art Gallery og byens internationale kongrescenter med Symphony Hall.

Hent selv flere informationer og følg med på www.libraryofbirmingham.com/newlibrary2013 .

 

 

Danmarks Biblioteksforening

Vartov, Farvergade 27D, 2. sal
1463 København K
Find os på kort
Cookie- og privatlivspolitik

Telefontid: man-fre 10-15
Telefon +45 3325 0935
Fax +45 3325 7900
db@db.dk

SE/CVR: 55618410
VAT: DK55618410
EAN: 5797200048110
Bankkonto: 9056 4585 947 496
Swift: SPNODK22
IBAN: DK4090564585947496

Følg Danmarks Biblioteksforening

Facebook
Twitter
LinkedIn
Direktørens blog