Fra rodebutik til indbydende rammer

Forhallen med nye runde betjeningsøer i den markante orange farve, som binder indretningselementerne sammen.

Vejle Hovedbibliotek, et halvfjerdserbyggeri lidt uden for bykernen og over for byens Idrætsanlæg, har netop undergået noget af en metamorfose til glæde for byens borgere og dens mange biblioteksbrugere.

Det hele startede med en work-shop om “Fremtidens bibliotek” i Spinderihallerne i Vejle sidste forår. Her gik startskuddet for en lang proces, som skulle forvandle det 40 år gamle hovedbibliotek i Vejle til et mere moderne bibliotek med brugeren i centrum, og den 23. august i år blev det nyindrettede bibliotek endelig officielt indviet.
Hovedbiblioteket i Vejle er fra 1971, og det kan ses. Kulturudvalgsformanden i Vejle, Dan Arnløv Jørgensen (C), mener, at det udefra ligner en Stasibygning, og indvendigt har det længe trængt til en ansigtsløftning. Det har det fået nu.

Både borgere og ansatte har gennem mange år ønsket sig et helt nyt bibliotek. Men den slags tager tid, så i mellemtiden er det nuværende bibliotek taget under kærlig behandling i en ambition om at skabe et mere moderne bibliotek inden for de eksisterende rammer med fokus på lys, luft og overskuelighed, med en god atmosfære og fyldt med oplevelser og inspiration.

Brugerne vil have kaffe!
“Det har været vigtigt for os at inddrage brugerne i processen”, fortæller Vejle Bibliotekernes leder for central formidling, Birthe Mogensen, som har været tov-holder for den gruppe, der har arbejdet med at skabe de nye rammer. “Vi har i løbet af processen skelet en del til den brugerundersøgelse, som vi gennemførte først på året, og vi har også bedt vores brugere om at komme med input på en opslagstavle i vores forhal”. Det viste sig, at det, brugerne manglede mest, var kaffe. Vejle Bibliotek har ikke haft en rigtig café de seneste år, men nu er der sat en kaffeautomat op i det hyggelige caféområde i forhallen, så brugerne kan få en god kop kaffe, mens de læser avisen.

Et levende biblioteksrum
En af de andre aktører, som har givet sparring i processen er indretningsarkitekt Anne Mette Rasmussen. Hun påpegede hurtigt, at biblioteket gennem årene var blevet overfyldt og uoverskueligt og sammenlignede indretningen med vores private hjem: “Vi fylder mere og mere ind i vores stuer – en ny lampe, et nyt maleri, en ny stol. Vi giver plads til det hele, og pludselig ser det hele lidt kompakt og rodet ud. Sådan var biblioteket også blevet”. Derfor havde indretningsgruppen fra starten fokus på at få ‘renset ud’.

Første skridt var at flytte personalets kontorer op på 1. sal og musik og medier ned i stueetagen, så alle udlånssamlingerne blev samlet. Det gav samtidig mulighed for at lave en Studiezone på 1. sal med ro til fordybelse. Derefter blev der revet vægge ned og flyttet bogreoler i stueetagen for at skabe et mere overskueligt biblioteksrum med brede gange, masser af luft mellem reolerne og gode siddepladser ved vinduerne. Brugerne skulle have de bedste pladser.

“Det har altså også været meget vigtigt for alle involverede at få skabt et levende biblioteksrum med både brugeren og formidlingen i centrum. Vi ønskede at skabe et sted, hvor brugerne har lyst til at mødes og opholde sig, og hvor der er masser af muligheder, inspiration og aktiviteter”, pointerer Birthe Mogensen. Samtidig fortæller hun, at det også har været en lang proces, da flere ting skulle falde i hak.

En lang proces
Da bibliotekets nye sorteringsrobot blev installeret sidste vinter, kunne gruppen endelig komme i gang med sidste etape af nyindretningen – forhallen. Væggene omkring de gamle afleveringsautomater kunne rives ned, og man fik dermed mulighed for at gøre forhallen større og mere indbydende for brugerne. Fokuspunktet i forhallen er det store orange multimøbel, som både fungerer som plakatsøjle, børnegarderobe, udstillingsvæg og som afskærmning til café- og avisområdet.

“Selvom vi har fået en lille ekstra anlægsbevilling til selve indretningsprojektet, har vi stadig skullet klare opgaven med et stramt budget, så det har selvfølgelig givet nogle begrænsninger”, siger bibliotekschef Lone Knakkergaard. Det har ikke været muligt at realisere alle de mange spændende idéer, som blev skabt under den workshop, der startede det hele. “Men alle idéerne bliver gemt, så de kan findes frem igen, hvis vi, som vi håber, inden for nogle år får et helt nyt bibliotek”, fortæller Lone Knakkergaard. “I mellemtiden er vi rigtig godt tilfredse med det resultat, vi har opnået og synes, vi har fået meget for pengene”.

I dagene 27.-28. marts 2014 holder Danmarks Biblioteksforening sit store Årsmøde i Vejle. Danmarks Biblioteker bringer i den anledning indslag her og i næste nummer om kommunens biblioteksservice.

Danmarks Biblioteksforening

Vartov, Farvergade 27D, 2. sal
1463 København K
Find os på kort
Cookie- og privatlivspolitik

Telefontid: man-fre 10-15
Telefon +45 3325 0935
Fax +45 3325 7900
db@db.dk

SE/CVR: 55618410
VAT: DK55618410
Bankkonto: 9056 4585 947 496
Swift: SPNODK22
IBAN: DK4090564585947496

Følg Danmarks Biblioteksforening

Facebook
Twitter
LinkedIn
Direktørens blog