Herlufsholm Fantasy Bogmesse 2017

Herlufsholm. Foto: Steen Brogaard.

Bogmesser breder sig. Stadig flere mødes til bog-events landet over. I år var det sjette gang Herlufsholm åbnede sine døre for årets Fantasy Bogmesse, og over 1.300 mennesker fandt vej til to dages forfattertræf og bog- møder med andre læselystne.

En forfatter, der i år trak lange køer ved indgangen, var amerikaneren Gail Carriger. Gail skriver indenfor genren Steampunk. De tre første bøger i hendes soulless-serie er oversat til dansk. Serien foregår i viktoriatidens London og forfatterens baggrund som arkæolog skinner igennem i hendes bøger. Publikum fik under interviewet med Gail Carriger indsigt i, hvordan mange af stederne i bøgerne, der knytter sig til steder, hvor hun har været på udgravning – og hvorfor så mange vampyrer er homoseksuelle. Fortællinger og små ekstra facts leveret med humor og god fornemmelse for, hvordan man vækker publikumsinteresse, uden at afsløre for meget af handlingen.

Ikke alle forfattere er lige egnede til at stille sig op på en scene eller møde deres publikum. Det er derfor vigtigt for biblioteket som arrangør, at vi både har scenevante forfattere og folk, der kan gennemføre professionelle interviews.

Bag om Herlufsholms Bogmesse
Det er måske ikke det første, man tænker på, at Herlufsholm Fantasy Bogmesse gennem mange år er arrangeret af Næstved Bibliotek og Borgerservice. Men faktum er, at der ligger mange timers arbejde udført af kulturformidlere ved biblioteket bag den årligt tilbagevendende bogmesse.

Herlufsholm Fantasy Bogmesse blev i sin tid startet som privat initiativ. Folketingsmedlem Magnus Heunicke fik idéen, og stablede med venners hjælp en fantasy bogmesse på benene i Klosterbygningen på Herlufsholm. Biblioteket var en oplagt samarbejdspartner. Biblioteket stod fra starten for en novellekonkurrence, der opfordrede børn og unge til at skrive deres egne historier. To år senere måtte de private initiativtagere sande, at det store arbejde ikke lod sig forene med almindelige jobs. De bad derfor Næstved Bibliotek og Borgerservice om at overtage bogmessen.

Opgaverne med at stable en bogmesse på benene er mange. Der skal laves virkelig mange aftaler med forfattere og forlag. Der skal laves presse og kommunikeres via de sociale medier. Der skal forhandles omkring leje af lokaler. Der skal tænkes i nye tilbud og aktiviteter. Særligt for de store udenlandske forfattere skal der laves langsigtet planlægning, da de ofte er travle og eftertragtede.

Bibliotekets rolle
Men er det overhovedet er en opgave for biblioteket? Vores indgang til det er, at formidling af bøger, understøttelse af fællesskaber og store kulturelle oplevelser netop er en del af bibliotekets opgave. Og det er præcis det, en bogmesse handler om. Samtidig har bogmessen styrket kulturformidlernes faglighed. De får et stort kendskab til både forfattere og forlag. Og så giver det os en unik mulighed for at møde nye brugere, som brænder for genren. Og holde fast i disse brugere gennem ung-til-ung formidling på de sociale medier. Sidst men ikke mindst giver det store planlægningsarbejde en masse nye kompetencer, der kan bruges i det daglige arbejde.

Styrk læselysten
Herlufsholm Fantasy Bogmesse besøges primært af sjællænderne, heraf 35% fra København. De besøgende fordeler sig især i aldersgruppen fra 10-46 år. Knap halvdelen af de besøgende er gengangere. Bogmessen har et stabilt besøgstal mellem 1.300-1.500 besøgende fordelt over de to dage, som bogmessen varer. I år var der 11 forlag repræsenteret på bogmessen og mere end 40 forfattere på scenen. Heraf tre udenlandske forfattere. Netop fordi biblioteket står bag bogmessen, er der plads til både store og små forfattere.

Bibliotekets målsætning er ikke at understøtte forlagenes indtjening. Vores interesse er at styrke kendskabet til nye danske forfattere. Nanna Foss deltog f.eks. i bogmessen længe før hun havde skrevet den første bog i Spektrum serien, hvor hun for et meget lille publikum fortalte om sin idé. Nu er Nanna Foss blevet et hovednavn og trak ligeledes meterlange køer ved bogsigneringerne.

Selvom Herlufsholm Fantasybogmesse har eksisteret i seks år, så lærer vi stadig nye ting. Vi arbejder fortsat på at gøre bogmessen inspirerende for de besøgende, relevant for forlagene og at skabe et fagligt fællesskab for forfatterne. En ting, vi dog holder stædigt fast i, er, at vi er en bogmesse og ikke en fantasyfestival! Hovedvægten ligger på bøgerne, på forfattermøderne og på læseoplevelserne.

■ Herlufsholm Fantasy Bogmesse er økonomisk sikret frem til 2020, da kulturudvalget i Næstved kommune har besluttet fortsat at understøtte bogmessen. Velkommen næste år i dagene 19-20. oktober 2018.

Danmarks Biblioteksforening

Vartov, Farvergade 27D, 2. sal
1463 København K
Find os på kort
Cookie- og privatlivspolitik

Telefontid: man-fre 10-15
Telefon +45 3325 0935
Fax +45 3325 7900
db@db.dk

SE/CVR: 55618410
VAT: DK55618410
EAN: 5797200048110
Bankkonto: 9056 4585 947 496
Swift: SPNODK22
IBAN: DK4090564585947496

Følg Danmarks Biblioteksforening

Facebook
Twitter
LinkedIn
Direktørens blog