Historier på skinner - for børn og andre rejsende

Fra lokaltoget mellem Nykøbing Sjælland og Fårevejle i Odsherred. Fotos: Odsherred Bibliotek.

Mandag d. 17. september var der løgn og litteratur i lokaltoget mellem Nykøbing Sjælland og Fårevejle i Odsherred! Regionstog A/S, Region Sjællands jernbaneselskab, havde beredvilligt givet mulighed for at Odsherreds 9-10-årige kunne komme med toget og få en oplevelse ud over det sædvanlige.

Odsherred Bibliotek og skolebibliotekerne i Odsherred har lavet projektet i samarbejde, og til at fortælle deltog lokale historieelskere: forfattere, skuespillere, lærere, politikere, præster, bibliotekarer og andre lokale fortællere. Annette Berg, præsten i Vig, kom udklædt som engel med engleparaply og skulle fortælle en englehistorie – desværre blev hun efterladt under et togskifte på Højby Station... Kilder beretter, at hun er kommet hjem til præstegården!

Der var valgt togafgange, som lå ud over den værste myldretid, og her var der plads til børn og historier. Fjorten 4. klasser fra hele kommunen mødte 14 veloplagte fortællere, der alle fortalte gode historier – mere eller mindre sandfærdige. Passagerer, der stod på disse tog, fik historierne med i købet.

Der var stor begejstring over arrangementet. Både børn, passagerer og fortællere fik en oplevelse ud over det sædvanlige.

Caroline Kollenberg Thisted, præsten i Nykøbing Sj., skrev efterfølgende: “Det var en fin oplevelse – munter og medrivende. Jeg ville bare også gerne have hørt engle og store tænder og bombardement i England. Hvornår laver vi det for voksne?”

Historier på Skinner rummer, udover fortællinger i lokaltoget, også lokale fortælle-uger, der får skolernes lokalområder til at gløde af gode historier og fortællinger. Formålet med hele projektet er at smitte. Med glæden for den gode fortælling samt at give børnene en oplevelse og lidt bedre kendskab til deres lokalområde. Og ikke mindst øre for at møde historien på uventede steder.

Historier på Skinner er et delprojekt i det store projekt i Odsherred Læser. Et bevidsthedsprojekt omkring læseglæde og læselyst, som skal forsøge at flytte Odsherred nogle pladser frem i uddannelsesstatistikkerne. Odsherred ligger desværre i bunden, når det gælder antallet af unge, der tager en ungdomsuddannelse. Biblioteket og skolerne/institutionerne er derfor gået sammen om at få sat fokus på læsning og sprogudvikling. Projektet sætter ind på mange områder og i forhold til alle aldersgrupper.
 

Om 'Odsherred Læser':
Et flerårigt projekt, som skal sætte fokus på læsning og sprog for alle aldre og til alle tider. Via et toglæsning, et mesterskab i højtlæsning, et kæmpe bogmarked, ’månedens læser’ og en bogkuffert for de små o.a. Projektet har fem ambassadører: borgmester Thomas Adelskov og fire fhv. borgmestre: Dede Bemberg, Hans Møller Olsen, Vagn Ytte Larsen og Finn Madsen. Bibliotekarerne Lene Vejlø, Henriette Elkjær Smedebøl og Anette Rasmussen står for projektet i praksis. Se mere på odsbib.dk/odsherred-laeser

Danmarks Biblioteksforening

Vartov, Farvergade 27D, 2. sal
1463 København K
Find os på kort
Cookie- og privatlivspolitik

Telefontid: man-fre 10-15
Telefon +45 3325 0935
Fax +45 3325 7900
db@db.dk

SE/CVR: 55618410
VAT: DK55618410
EAN: 5797200048110
Bankkonto: 9056 4585 947 496
Swift: SPNODK22
IBAN: DK4090564585947496

Følg Danmarks Biblioteksforening

Facebook
Twitter
LinkedIn
Direktørens blog