'Hvornår begyndte man at skrive bøger?'

Børn er nysgerrige, videbegærlige og spørgelystne. Nu kan de få stillet deres spørgelyst. Nu kan Danmarks børn nemlig stille spørgsmål om alt mellem himmel og jord – og få direkte svar. Spørg Palles Venner er navnet på den nye spørgetjeneste på pallesgavebod.dk.

De danske børnebibliotekers fælles internetunivers, pallesgavebod.dk, har eksisteret siden 2010. Her er de fleste af bibliotekernes mange digitale tilbud samlet under én hat. Hjemmesiden drives af et konsortium ved en række biblioteker og DBC og er oprindelig skabt i et samarbejde mellem Kulturstyrelsen, animationsvirksomheden Copenhagen Bombay, der har stået for konceptet, mens DBC har leveret data og infrastruktur.

Spørg Palles Venner er det nyeste skud på stammen af interaktive muligheder fra de danske børnebiblioteker. Længe har der været et stort ønske om en national spørgetjeneste for børn. I august 2013 lancerede pallesgavebod.dk derfor denne nye spørgetjeneste.

Døgnåbent
Faktisk kan man stille spørgsmål til Spørg Palles Venner døgnet rundt på mail eller SMS og få hurtigt svar – med det samme – på alle hverdage. Mange hundrede børn har allerede stillet skæve, sjove og finurlige spørgsmål, og der er plads til endnu flere.

”Hvor mange Anders And-blade er der”, ”hvorfor står ordet ’ambulance’ mærkeligt foran på ambulancen”, ”hvornår begyndte man at skrive bøger” og ”hvorfor er det kun nogle dyr, der er pattedyr”. Det er bare nogle af de mange spørgsmål, der er blevet besvaret indtil nu. Indtil videre er spørgsmålene jævnt fordelt på både drenge og piger, og emnerne varierer fra de mere personlige spørgsmål til faglige spørgsmål.

Glade børn
Man har jo altid kunnet spørge børnebibliotekaren om noget, nu kan man bare også gøre det online!

Det er nemt, det er hurtigt, og børnene kan spørge hjemmefra, mens de sidder midt i skoleopgaven. Vi har fået fin feedback fra børnene. Mange svarer tilbage og fortæller, hvor glade de er for vores hjælp!

Samtidig med at børnene kan få svar på deres konkrete spørgsmål, giver kontakten bibliotekarerne en mulighed for at pege på og skabe kendskab til den mangfoldighed af film, platforme, bøger, spil og musik, som er tilgængelig via biblioteket. Og det er en af vejene til at binde den virtuelle biblioteksverden og den fysiske biblioteksverden sammen.

Skal I være med?
Spørg Palles Venner har fået god opbakning fra de danske børnebiblioteker, og flere biblioteker har allerede implementeret spørgetjenesten i deres biblioteksorientering og indgået samarbejde med deres lokale skolebiblioteker. Andre er på vej.

Har I lokalt brug for tips og tricks til også for alvor at komme godt i gang med at promovere Spørg Palles Venner til børn i jeres kommune, så er I meget velkomne til at kontakte undertegnede på aska-kultur@aalborg.dk.

Danmarks Biblioteksforening

Vartov, Farvergade 27D, 2. sal
1463 København K
Find os på kort
Cookie- og privatlivspolitik

Telefontid: man-fre 10-15
Telefon +45 3325 0935
Fax +45 3325 7900
db@db.dk

SE/CVR: 55618410
VAT: DK55618410
EAN: 5797200048110
Bankkonto: 9056 4585 947 496
Swift: SPNODK22
IBAN: DK4090564585947496

Følg Danmarks Biblioteksforening

Facebook
Twitter
LinkedIn
Direktørens blog