Hvornår er små biblioteker bæredygtige?

Med kommunalreformen blev der som bekendt i Danmark ryddet grundigt ud i de små bibliotekers rækker, og vi har ikke siden diskuteret dette spørgsmål særlig meget. Men for de små samfund er det vigtigt. Og den nedre grænse er ret uklar.

Hvor stort skal et lokalsamfund være for at kunne bære et bibliotek? Det er naturligvis en politisk afgørelse.

Havdrup, en sjællandsk stationsby med 4.000 indbyggere, har f.eks. ikke længere et bibliotek. Mens Billund med det samme indbyggertal arbejder på et nyt, imposant bibliotek, der skal indgå som en del af konceptet ‘Billund børnenes hovedstad’. Ok, der er LEGO til forskel, men alligevel!
I Strib er der 4.500 indbyggere. Her besluttede kommunalbestyrelsen i Middelfart at nedlægge biblioteket, men borgerne protesterede så voldsomt, at de fik lov at drive det videre med frivillig arbejdskraft i et år. Det gik ret godt. I dag understøtter Middelfart bibliotek Strib, hjælper de frivillige, køber materialer til dem og vejleder.

Bibliotekerne i alle kommuner på Færøerne
På Færøerne, som vi i bibliotekssammenhæng heller ikke taler så meget om, er der 42.000 indbyggere, hvoraf næsten en tredjedel bor i Torshavn. Her er der både et flot folkebibliotek og Landsbiblioteket, der også fungerer som bibliotek for Færøernes Universitet. Men der er over tredive andre biblioteker på øerne. Hvis danske mål for biblioteksbæredygtighed gjaldt her, måtte de fleste nok tage til Torshavn for at gå på bibliotek. Færøerne havde seneste kommunalreform i 2009, hvor der blev fastlagt en struktur med 30 kommuner. De har alle biblioteker. Her er to eksempler på forskellige måder at drive dem på.

Klassisk bibliotek og turistinformation
Fuglefjord kommune har 1.500 indbyggere og her ligger folkebiblioteket på bedste plads i bygden med udsigt over fjorden. Det er den gamle skole, et klassisk smukt Færøsk stenhus med græstørvs tag. Biblioteket drives af en fuldtidsansat, faguddannet bibliotekar. Det er helt overvejende et klassisk bogbibliotek med en velholdt samling, hvor af dansk skønlitteratur udgør en væsentlig del. Biblioteket, der deler huset med turistinformationen, er fuld af litterær atmosfære. Den fine samling i Fuglefjord bibliotek har kun få brugsspor. Der opgøres ikke udlånsstatistik i Færøernes biblioteker, men bibliotekaren fortæller at udlånstallet er ca. 1000. Om året. Hun vil gerne sammenlægges med skolebiblioteket og måske med nabokommunens bibliotek, der kun ligger få kilometer væk. Men det er en politisk prioritering, at Fuglefjord Kommune har sit eget bibliotek

Kombineret folke- og skolebibliotek
I Runavik Kommune er der 3.500 indbyggere. Her har de gjort noget af det, bibliotekaren i Fuglefjord drømmer om. Folkebiblioteket er lagt sammen med skolebiblioteket på byens smukke nye skole. Biblioteksrummet er ramme for kunstudstillinger og biblioteket kan bruge skolens aula til arrangementer. Jeg får ikke udlånstallet her, men der er både skoleelever og voksne brugere på en almindelig hverdag. Det er ikke kun størrelsen, det kommer an på. Konceptet og partnerskaberne er afgørende.

jensthorhauge.dk - scandinavianalliancegroup.com.

 

Danmarks Biblioteksforening

Vartov, Farvergade 27D, 2. sal
1463 København K
Find os på kort
Cookie- og privatlivspolitik

Telefontid: man-fre 10-15
Telefon +45 3325 0935
Fax +45 3325 7900
db@db.dk

SE/CVR: 55618410
VAT: DK55618410
EAN: 5797200048110
Bankkonto: 9056 4585 947 496
Swift: SPNODK22
IBAN: DK4090564585947496

Følg Danmarks Biblioteksforening

Facebook
Twitter
LinkedIn
Direktørens blog