Jeppe Aakjær som TANGO - Kulturmødet Mors

Biblioteket i æblehaven.Foto: Jim Højbjerg.

Mors var i hele 48 timer ramme om kulturelle diskus- sioner og samtaler, som blev krydret med mange flotte kulturoplevelser.

Omkring 17.000 deltog i dagene 20. til 22. august i mødets over 200 debatter, samtaler og kulturelle indslag. Kulturmøde 2015 blev ifølge arrangørerne den succes, man havde håbet på – og lidt til.

Kulturfolket mødtes
Mange havde taget turen til Nykøbing for at deltage i de 48 timers kulturdebat og -sansninger. Ikke alle var kommet fra København, og et af de store tilløbsstykker var Niels Hausgaard i samtale med kulturminister Bertel Haarder og Søren Dahl fra Café Hack. Kulturprinsen fra Viborg stod også for spændende diskussioner og var med til at give provinsen stemme. Men i alt dette formåede også biblioteket at sætte et lille aftryk.

På Morsø Bibliotek
Det var en helt speciel oplevelse, da vi på Kulturmødet besøgte Morsø Bibliotek. Der var stole og borde, sofaer og sofaborde, og der lå aviser og pjecer, man kunne læse i. Men det specielle ved biblioteket var, at det lå i en have – en æblehave. Det var et fantastisk billede på biblioteket som et dejligt sted at være, og der var ikke apple computere i biblioteket, men friske æbler man kunne spise. Dejligt. Biblioteket var fuldt af overraskelser. Der var ordfitness af bibliotekarer med parykker fra Aalborg Bibliotekerne og meget andet, der kunne sætte fut og farver i de mange besøgende.

Nabo til biblioteket var “Aakjærselskabet”. Pludselig kommer der en mand derfra lige ind i biblioteket og begynder at spille en ‘frisk’ guitar. Så begynder han at synge “Nu er det længe siden ...” om den kære rug, der skal ind. Efter første vers kommer en dame ind og begynder at danse tango til resten af sangen. Det skal man til Mors for at opleve.

Demokrati stafetten
Fra ungdomsbyen i Nykøbing, der var bygget af paller, og derfor som en selvfølgelighed blev kaldt Palle-land, hvilket gav os to gamle børnebiblioteksudøvere en aha oplevelse, nemlig rent fysisk at være i Palleland, vil vi nævne bibliotekets helt specielle tiltag – en samtalecykel. Det var ikke Walk and talk, men ‘cykel og bliv klogere’ på alle dine medcyklisters mening. Og da cyklen til 10 personer fik et nedbrud – ikke et demokratisk nedbrud, men et rent teknisk – måtte bagmændene prøve at finde en cykelhandler, der havde forstand på sådanne ting. De henviste straks til Ford-biler, der havde til opgave at servicere Kulturmødet. De unge mekanikere så noget overraskede ud, da de skulle reparere en demokrati-cykel. Med begejstring kastede de sig over opgaven, og da det kom til betalingen, var de enige om, at en cykeltur og en fadøl til hver var en rimelig betaling. Og snart kom et hold mekanikere cyklende og gad vide, hvad de snakkede om, og hvordan det kommer med i den demokratiske stafet?

Bibliotekssamtaler
“Digitaliseringen og Demokratiet” blev sat til diskussion på to samtaler omkring og arrangeret af bibliotekerne. Hvilket vil sige Danmarks Biblioteksforening i samarbejde med Biblioteks- og Kulturforeningen i Region Midtjylland, Bibliotekschefforeningen, Bibliotekerne i Nordjylland og Morsø Folkebibliotek.

Som et eksempel på at den trykte bog blot er et af mange litterære formater, udgav Jens Smærup Sørensen en SMS-novelle på og om Kulturmødet på Mors på opfordring af bibliotekerne. Pludselig blev sted og personer fiktion, litteraturen blev en del af virkeligheden. Diskussionen havde formidling som omdrejningsakse og forløb med kun et enkelt hint til e-reolen.

Demokratisamtalen startede med Geeti Amiris personlige og netop nu aktuelle indlæg om, hvordan hun som familiesammenført med sin far, der var politisk flygtning, fandt et personligt ståsted via bl.a. brugen af biblioteket.

Efter en fin og perspektivrig diskussion om bibliotekets rolle som demokratisk sted og evt. igangsætter af dialog, afsluttedes den flot af filosof Anders Fogh Jensen, der sagde, at selvom institutionen bibliotek måske falder, så vil opgaven altid bestå. Således opløftet over at det, vi laver, er vigtigt, kunne vi trække os tilbage og fortsætte samtalen over en fadøl.

Kulturoplevelser
Her til slut lige en omtale af en danseforestilling af teaterselskabet Don Gnu. Fire dansere dansede meget symbolsk på et overdimensioneret vippebræt. Kan alt komme i balance? Blot en træder ved siden af, falder det hele til jorden. En fantastisk oplevelse at mærke personernes fysiske kraft, der satte alt på et bræt og drev forestillingen frem ved hjælp af tyngdekraften.

Man følte sig selv slynget ud i natten i udkants Danmark.

 

Kulturmøde 2016 afholdes i Nykøbing Mors den 25.-27. august 2016.

Danmarks Biblioteksforening

Vartov, Farvergade 27D, 2. sal
1463 København K
Find os på kort
Cookie- og privatlivspolitik

Telefontid: man-fre 10-15
Telefon +45 3325 0935
Fax +45 3325 7900
db@db.dk

SE/CVR: 55618410
VAT: DK55618410
EAN: 5797200048110
Bankkonto: 9056 4585 947 496
Swift: SPNODK22
IBAN: DK4090564585947496

Følg Danmarks Biblioteksforening

Facebook
Twitter
LinkedIn
Direktørens blog