Kultur som udviklingskraft - DB Kulturkonference 2014

Foråret er altid en travl tid, også i år, for der sker rigtigt meget på kulturfronten – både i kommunerne og på biblioteksområdet. Sidst i april samlede Danmarks Biblioteksforenings Kulturudvalg 110 deltagere samt oplægsholdere, musikere m.fl. i DOK 5000 til DBs store Kulturkonference, der afholdes hvert andet år. Denne gang med temaet: ’Kultur som udviklingskraft’. Det blev en dag med masser inspiration, masser af indspark til lokale drøftelser af udviklingsopgaver og – masser af debat og kommentarer.

For i DOK 5000, nogle charmerende og helt nye møderum i meget gamle pakhusbygninger på havnen i Odense, udformede konferencen tirsdag den 23. april sig dagen igennem som en ivrig dialog mellem dagens vidende og engagerede talere og de mange deltagere – biblioteksfolk, forvaltningsfolk (især planlæggere) og kommunalpolitikere.

Bag planlægning og gennemførelse af DBs konferencer står biblioteksforeningens Kulturudvalg bestående af både fagfolk og politikere. Dette års konference blev afholdt i samarbejde med Odense Kommune og Bibliotek.

Med Kulturkonference 2013 havde Danmarks Biblioteksforenings Kulturudvalg valgt at sætte fokus på den betydning, som kulturen og kulturelementer kan have som lokal udviklingskraft - i byrummet og i bibliotekssammenhæng. Men også f.eks. i forhold til nye partnerskaber baseret på offentligt-private aftaler.

I sin velkomst sagde Marlene Carmel, formand for DBs Kulturudvalg samt konservativ byrådspolitiker og formand for Kulturudvalget i Helsingør Kommune, bl.a. ”Vores hovedfokus i dag er Kultur som udviklingskraft – og som en genvej til at skabe nye rammer og tilbud til borgerne samt attraktive rum i byen. I udvalget tror vi nemlig ikke på, at kultur er flødeskum, sådan som nogle synes at mene. For os at se, er kulturen en af de allervigtigste faktorer i forhold til at skabe inspirerende kunstneriske og kulturelle oplevelser og nye dejlige byrum til borgerne”.

I forberedelsen af kulturkonferencerne, fortalte Malene Carmel, tager udvalget altid emner op, som har relation til Danmarks Biblioteksforenings særlige indsatsområder – i år handlede det derfor også om ’partnerskaber’. “Partnerskaber kan tænkes, skabes og bruges på mange måder – som programmet her også viser. For eksempel - når en kommune, her Odense, indtænker et bibliotek eller andre kulturaktiviteter som udviklingselement i nye bymiljøer. Når man i et nyt byområde som Godsbanen i Aarhus etablerer et produktionsmiljø ved at sammenkoble forskellige kunstarter og aktivitetsmuligheder for ikke-professionelle. Eller når man som museet Heart i Herning giver sig til at arbejde med lokale virksomheder for at lave noget nyt – og når man giver sig til at arbejde på tværs af kendte strukturer, som man gør i Sønderborg og regionen der”, sagde Malene Carmel. ”Meget af programmet drejer sig på den ene eller den anden måde også om, hvad byrum kan. Derfor har vi bedt Birgitte Bundesen Svarre, specialist i offentlige byrum fra Gehl Arkitekter – internationale eksperter på feltet, om at komme og fortælle os mere om den sag”, sluttede hun. Derefter gik det over stok og sten med oplæggene og  med indlæg og mere principielle kommentarer fra salen.

Ingen DB Kulturkonference uden et medrivende kunstnerisk indslag. Odense Kommune og Bibliotek inviterede på et meget veloplagt musikindslag leveret af den talentfulde unge sangerinde Jullie Hjetland og den kendte og prisvindende saxofonist Hans Mydtskov. Begge medlemmer af den fynske gruppe Nordens Tone, hvis musik de selv beskriver som ’En folkemelodisk tone med et strejf af blid jazz’. Skøn musik.

Se oplæg og videoindslag på https://www.db.dk/kulturkonference2013.
Se Sønderborg-indslag og interview i næste nummer.

Danmarks Biblioteksforening

Vartov, Farvergade 27D, 2. sal
1463 København K
Find os på kort
Cookie- og privatlivspolitik

Telefontid: man-fre 10-15
Telefon +45 3325 0935
Fax +45 3325 7900
db@db.dk

SE/CVR: 55618410
VAT: DK55618410
EAN: 5797200048110
Bankkonto: 9056 4585 947 496
Swift: SPNODK22
IBAN: DK4090564585947496

Følg Danmarks Biblioteksforening

Facebook
Twitter
LinkedIn
Direktørens blog