Magisk Drage skal hjælpe 5.000 børn med læsevanskeligheder

Nyt samarbejde mellem Nota – Danmarks bibliotek for folk med læsevanskeligheder – og en læse-app kombinerer læsning med leg for at motivere og hjælpe en stor gruppe børn med læsevanskeligheder. Et pilotprojekt viser, at børn er 70% mere motiverede for at læse med app’en.

For børn med læsevanskeligheder som ordblindhed kan det være svært at finde motivation til og glæde ved at læse bøger. Når man læser langsommere end klassekammeraterne, kan det blive en sur pligt med meget få succesoplevelser.

Derfor har Nota, landets nationale bibliotek for mennesker med synshandicap eller læsevanskeligheder under Kulturministeriet, startet et samarbejde med firmaet bag app’en Maneno, der kombinerer læsning med spil, så barnet belønnes for at læse minimum et kvarter dagligt.

Nota: Vigtigt at børn motiveres
Brug af Nota kræver medlemskab og biblioteket har stor medlemstilgang af børn fra 12-årsalderen, det skyldes blandt andet den nationale ordblindetest. På Nota er man glad for at have endnu et redskab til at ramme det yngre publikum, der er mest modtagelig over for at lære at læse. Troen på, at børn kan blive  bedre til at læse, når de får succesoplevelser, er baggrunden for app’en. “Vi indgik samarbejdet omkring app’en for at tilbyde børn et værktøj, der er både sjovt og lærerigt, så det stimulerer børn til at læse mere, end de ellers ville gøre”, forklarer Michael Wright, direktør for Nota.

Dragen vokser, når barnet læser
Maneno er en app udviklet til iPad, hvor børn kan læse fra et bibliotek af populære bøger. Barnet har en ‘læsedrage’, som vokser fra et lille æg til en stor drage i takt med, at barnet læser. Barnet optjener samtidig point til at forbedre og ændre dragen, og konceptet er delvist inspireret af de japanske Tamagotchier, der var populære for tyve år siden.

App’en indeholder også værktøjer, der gør læsningen nemmere. Dels ved muligheder for oplæsning af svære sætninger, fremhævning af ord og opdeling af lange ord. På den måde holdes både børn med og uden læsevanskeligheder i hånden, så de ikke går i stå i bøgerne. Samtidig måler Maneno også brugerens læseniveau, så den ikke anbefaler bøger, der er for nemme eller svære for barnet.

Min datter læser det dobbelte
Der er nu blevet lavet et pilotprojekt blandt Nota-medlemmer., Her fik 200 8-12-årige medlemmer en mulighed for at afprøve app’en. Hele 70% af forældrene i projektet oplevede, at deres børn blev mere motiverede til at læse, og 61% af forældrene tror, at deres børn vil blive ved med at bruge det dagligt.

“For en pige, der ikke synes, det er det sjoveste at tage sin læsebog frem hver dag, så er det virkelig godt fundet på med en virtuel verden, som jo bare virker på børn. Hun læste ikke kun det anbefalede kvarter, men ofte det dobbelte. Hun sagde, at når man skal passe dragen hver dag, så vil man jo læse mere, og da hun er let ordblind, satte hun stor pris på at kunne få læst ord op ved at klikke på dem. Og så er det godt, at der er et bredt udvalg af bøger”, siger Birgitte Enkebølle Zachariassen, hvis datter på 10 år går i fjerde klasse og er en af de 200 personer, der har afprøvet Maneno hver dag i en måned,

  • Maneno har p.t. 6.700 brugere og får 1.500 flere hver måned p.t. Firmaet bag Maneno, Knowl’ge, blev stiftet i 2015 og har modtaget 500.000 kr. via Innobooster-forløb, og 1 million fra Undervisningsministeriet. Se maneno.dk. Adgang til app’en er gratis for brugere af Nota, men kan købes af alle via App Store.
  • Bliv medlem af Nota - nota.dk/om-nota/bliv-medlem.Nota har p.t. over 125.000 medlemmer og havde over 2 mio. udlån i 2016. Læs mere på Nota.dk.

 

OBS Notas lydbøger kan nu høres offline i ny app: Notas medlemmer med for eksempel ordblindhed og synshandicap kan fremover høre lydbøger fra Nota på en ny app, også når de er offline. Appen kan hentes i App Store og Google Play og er gratis. App’en i sig selv udvider Notas bibliotek, så medlemmerne kan høre lydbøger offline. Den er udviklet til Notas medlemmer, som har brug for en god tilgængelighed på forskellige måder. Og medlemmerne har taget godt imod muligheden. I den første uge har mere end hvert tredje aktive medlem downloadet appen.

Danmarks Biblioteksforening

Vartov, Farvergade 27D, 2. sal
1463 København K
Find os på kort
Cookie- og privatlivspolitik

Telefontid: man-fre 10-15
Telefon +45 3325 0935
Fax +45 3325 7900
db@db.dk

SE/CVR: 55618410
VAT: DK55618410
EAN: 5797200048110
Bankkonto: 9056 4585 947 496
Swift: SPNODK22
IBAN: DK4090564585947496

Følg Danmarks Biblioteksforening

Facebook
Twitter
LinkedIn
Direktørens blog