Mange taler om falske nyheder, bibliotekerne gør noget ved dem

Det vakte furore da Danmarks Biblioteksforening i lørdags kunne meddele at en EU-dom fremover ville forhindre bibliotekerne i at udlåne fysiske bøger. Men det viste sig da også at være en aprilsnar og start på en Fake News-kampagne. Det har Danmarks Biblioteksforening i dag udsendt PRESSEMEDDELELSE om

”I weekendens løb har foreningen måtte svare på en hel del forundrede og vrede henvendelser, fortæller foreningens direktør, Michel Steen-Hansen, og tilføjer med et smil: ”Dog var der også mange, som havde lagt mærke til at var 1. april, og som rent faktisk også læste nyheden til ende, og klikkede på det medfølgende link. De opdagede nemlig, at det var startskuddet på Danmarks Bibliotekers kampagne ”Sådan Spotter Du Fake News”.

Vi taler ofte om et postfaktuelt samfund, hvor falske nyheder slipper igennem mediernes filtre og deles ukritisk på de sociale medier. Og mange opfatter pressen som ”den fjerde statsmagt”, der kan afsløre de falske nyheder. Vi ser da også en voldsom vækst i detektor-programmer hos forskellige medier, som afprøver om nyhederne holder vand eller er falske.

”Den udvikling reagerer vi på. For svaret er ikke kun flere detektor-programmer. Det handler om at det enkelte menneske selv skal lære at gennemskue om en nyhed er falsk”, siger Michel Steen-Hansen. ”Udfordringen er jo at nyhedsstrømmen går stadig stærkere, og også i medieverdenen er der en tendens til, at det væsentligste nyhedskriterium er at udkomme først. Ud fra devisen ”del eller dø” er det ikke altid kildekritik og tjek af fakta, der kommer først for hverken borgere, politikere eller journalister”.

Derfor skal den deltagende demokratiske medborger have viden og redskaber til selv at kunne gennemskue de falske nyheder. Her kan bibliotekerne spille en væsentlig rolle, som dem, der har kompetencerne til at tjekke Fake News og give borgerne redskaberne til selv at kunne gøre det.

”Vi kan måske endda kalde biblioteket for ”den femte statsmagt” - som stedet, der klæder borgerne på igennem hele livet til at være aktive deltagende medborgere, der ikke kun har adgang til information, men også har evnen til at bruge og gennemskue dem”, siger Michel Steen-Hansen.

På den baggrund har Danmarks Biblioteksforening udviklet en meget enkel guide i 6 punkter: ”Sådan Spotter Du Fake News”. Guiden er lavet i plakatformat og udsendes til landets biblioteker med opfordring om at lave kurser og andre lokale aktiviteter til både skoler, uddannelsesinstitutioner og alle andre, som har behov for at kunne spotte de falske nyheder.

Se mere om kampagnen på db.dk/FakeNews

 

 

Danmarks Biblioteksforening

Vartov, Farvergade 27D, 2. sal
1463 København K
Find os på kort
Cookie- og privatlivspolitik

Telefontid: man-fre 10-15
Telefon +45 3325 0935
Fax +45 3325 7900
db@db.dk

SE/CVR: 55618410
VAT: DK55618410
EAN: 5797200048110
Bankkonto: 9056 4585 947 496
Swift: SPNODK22
IBAN: DK4090564585947496

Følg Danmarks Biblioteksforening

Facebook
Twitter
LinkedIn
Direktørens blog