MINDEORD: Erland Kolding Nielsen. 1947-2017

Mindeordene er også bragt i dagbladet Politiken tirsdag den 31. januar 2017.

Erland Kolding Nielsen havde viet sit liv og virke til at sikre og udvikle landets nationalbibliotek. Som direktør for Det Kongelige Bibliotek (KB) arbejdede han til stadighed på at sikre tidssvarende adgang til og bevaring af den vigtige del af landets kulturarv, som landets nationalbibliotek varetager. Hvorfor han også de senere mange år konstant havde fokus på at skabe øget adgang til dets kæmpe samling via alle de nye digitale kanaler.

Som historiker var han yderst bevidst om kulturarvens betydning. Ikke blot for forskere og studerende, men også befolkningen som sådan og i institutionens egen forskning. Noget der ikke mindst kom til udtryk i byggeriet af udvidelsen af KB med Den Sorte Diamant i 1999.

Det Kongelige Bibliotek og Den Sorte Diamant vil stå som et monument over hans vision. I tillæg til alle de mere traditionelle aktiviteter i den spektakulære ramme fik KB med denne nybygning både café, restaurant, nye udstillingsforhold også Dronningesalen. Og dermed helt nye muligheder for at promovere musikken, som med ham som leder fik en helt ny og central placering i KB’s formidlingsarbejde. Salen gav også mulighed for de helt store kulturelle oplevelser som blandt andet International Forfatterscene. Samtidig stod Erland Kolding Nielsen vagt om ytringsfriheden og var ikke bange for de kampe, der skulle til for at værne om den. Det viste han tydeligst, da han gik op mod både embedsmænd, politikere og minister, da han personligt sikrede, at Hizb ut-Tahrir i ytringsfrihendens navn kunne holde arrangement på KB.

Kolding Nielsen efterstræbte ikke kun et højt fagligt niveau for KB, han lagde ikke fingre imellem, når han forfulgte en idé og besad den politiske tæft, der skulle til for at komme til orde.

Det mærkede vi også tydeligt i hele biblioteksverdenen, hvor Erland ofte hævede sin røst for at berige debatten både nationalt og internationalt. I Danmarks Biblioteksforening var han stort set gennem hele sin direktørkarriere med i repræsentantskabet og andre udvalg.

Han deltog altid aktivt, både som med og modspiller, men altid med målet for øje.

Erland Kolding Nielsen har sat tydelige aftryk på samfundets måde at tænke nutidigt nationalbibliotek på, og den vision glimter med Den Sorte Diamant med al tydelighed ud over den københavnske havnefront til minde om en i sandhed stor personlighed.

Erland Kolding Nielsen var gift med Inger Sørensen, ekstern forskningsbibliotekar ved KB, og efterlader sig desuden to voksne børn.
 

Michel Steen-Hansen, direktør, Danmarks Biblioteksforening

Læs “Kaptajnen går fra borde”, interview med Erland Kolding Nielsen, samt cv i Danmarks Biblioteker nr. 6, 2016.

 

 

Danmarks Biblioteksforening

Vartov, Farvergade 27D, 2. sal
1463 København K
Find os på kort
Cookie- og privatlivspolitik

Telefontid: man-fre 10-15
Telefon +45 3325 0935
Fax +45 3325 7900
db@db.dk

SE/CVR: 55618410
VAT: DK55618410
Bankkonto: 9056 4585 947 496
Swift: SPNODK22
IBAN: DK4090564585947496

Følg Danmarks Biblioteksforening

Facebook
Twitter
LinkedIn
Direktørens blog