Mine højdepunkter

Jubel i den finske delegation: Oodi Public Library of the Year

Forandringer og ny strategi
– var temaet for årets IFLA konference i Athen. En meget passende titel for en konference, hvor IFLA’s nye strategi 2019-24 blev præsenteret. Strategien har været undervejs i to år, og jeg hæfter mig især ved, at der er et udtalt ønske om at styrke bibliotekernes rolle på den globale scene, at inspirere og udvide vores professionelle praksis samt at optimere IFLA som organisation. Dette affødte nogle drøftelser i løbet af konferencen om dens format, indhold og ikke mindst output. Personligt håber jeg, at der kommer et konferencespor med inspiration, vidensdeling og debatter med professionelle oplægsholdere.

Public Library of the Year
Et højdepunkt for mig var Public Library of the Year Award 2019, hvor stemningen nærmest kogte i salen af engagerede finalister og lokale heppekor. Jubelen var stor, da afgående IFLA præsident Gloria Pérez-Salmerón kårede Oodi, Helsinkis nye flagskib af et hovedbibliotek, som vinder af prisen.
Det lykkedes juryen at finde fire nominerede ud af seksten fantastiske ansøgninger: The Green Square Library and Plaza, Australien, Bibliotheek LocHal, Holland, Oodi Helsinki Central Library, Finland og Türanga – Christchurch Central Library, New Zealand, se omtalen af dem i Danmarks Biblioteker nr. 4, 2019. Oodi, “Ode”, Helsinki Central Library, Finland, åbnede i december 2018. Som en stor kulturbro, og et bølgende træskib ligger Finlands mest spektakulære bibliotek på Kansalaistori Square eller demokratipladsen, som den også kaldes, direkte over for det finske parlament. Den opsigtsvækkende bygning er på alle måder folkets hus og bibliotek; borgerne har selv bidraget med ønsker og forslag forud for byggeriet. Samtidig er 95% af bibliotekets 10.000 kvadratmeter tilgængeligt for offentligheden i 90 timer om ugen.
Public Library of the Year arrangeres i samarbejde mellem IFLA Public Library Section og den Aarhusbaserede og internationalt arbejdende software- og systemvirksomhed Systematic. Prisen er vigtig – både for vinderen og de nominerede, da den hylder rollemodeller inden for nyt biblioteksbyggeri og design. Samtidig er den en vigtig anerkendelse til de byer, som vælger at investere i deres biblioteker fremfor blot at se dem som en udgift.

Nordiske og danske sessioner
Årets Nordic session gav bl.a. et interessant indblik i Finlands første store landsdækkende medarbejderundersøgelse blandt biblioteksansatte. Hvordan den var tilrettelagt, og hvordan der kan arbejdes med de data, den giver. Ligeledes vil jeg fremhæve den danske session, som Danmarks Biblioteksforening arrangerer hvert år. Her deltog Barbara Lison, biblioteksdirektør i Bremen samt netop tiltrådt IFLA vicepræsident og kommende præsident, til en drøftelse af hendes tanker for IFLA, og af hvordan hun ser organisationens fremtid. Vi fik desuden en præsentation af Oslos kommende hovedbibliotek, Nye Deichmanske, som åbner i marts 2020 samt en gennemgang af de nye EU copyrightforhold jf. Digital-Single-Market af Ariadna Matas Casadevall, IFLA Policy & Research Officer.

Inspiration og netværk
En af de største gevinster ved at deltage i IFLA konferencen er dog uden sammenligning den inspiration og det netværk, man får med sig gennem nogle ret hæsblæsende konferencedage. Det er en unik mulighed for at diskutere idéer, tendenser og megatrends inden for bibliotekssektoren med både nationale og internationale kolleger.

 

Jakob Lærkes er medlem af IFLA Public Libraries-sektionen samt DB næstformand og bibliotekschef i Gladsaxe Kommune.

 

Danmarks Biblioteksforening

Vartov, Farvergade 27D, 2. sal
1463 København K
Find os på kort
Cookie- og privatlivspolitik

Telefontid: man-fre 10-15
Telefon +45 3325 0935
Fax +45 3325 7900
db@db.dk

SE/CVR: 55618410
VAT: DK55618410
EAN: 5797200048110
Bankkonto: 9056 4585 947 496
Swift: SPNODK22
IBAN: DK4090564585947496

Følg Danmarks Biblioteksforening

Facebook
Twitter
LinkedIn
Direktørens blog