Niels Bugge Cartoon Award 2014

Uddrag af Markus Grolik's vindertegning.

Det hører til sjældenhederne, at en dansk pris og udstilling omtales i The Huffington Post og udstilles i FN-regi. Det skete i år, da den internationale bladtegner-pris skabt af blandt andre Poul Nielsen, kroejer i Viborg, blev uddelt for 2. gang

Under temaet ‘Oceans are in our hand’ gik prisen til Markus Grolik (Tyskland), Andrei Popov (Rusland) og Pawel Kuczinsky (Polen). Prisen er blevet noget af en stor begivenhed blandt satiretegnere i hele verden.

Hvad drejer det sig om – og hvem er så Niels Bugge?
Sådan spørger vi i Danmarks Biblioteksforenings Kulturudvalg. Udvalget er inviteret af Viborg Kommune til at holde sit første arbejdsmøde dér af Samina Shah. Ikke alene konservativ politiker og til 10. september i år medlem af Viborg Byråd, hvor hun dog flyttede til Aarhus, men også til da formand for DBs nykonstituerede Kulturudvalg.

Ude i Dollerup Bakkers skønne natur ligger Niels Bugges Hotel, som prisen har navn efter, og Restaurant SKOV, begge ejet af Poul Nielsen og hans kone Gitte. En tilfældig kontakt under en forretningsrejse til Tyskland mellem Poul Nielsen og Zoran Petrovic, en eks-jugoslavisk tegner bosat i Karlsruhe i Tyskland, og andre medlemmer af den internationale bladtegnerorganisation FECO (Federation of Cartoonist Organizations) førte for et par år siden til idéen om Niels Bugge Cartoon-konkurrencen opkaldt efter den ene kro. I år uddelt for 2. gang og rost af bl.a. den kontroversielle og meget respekterede amerikanske internetavis The Huffington-Post.

Fra Viborg til FN
DB kulturudvalgets møde er henlagt til Restaurant SKOV, den ene af Poul Nielsens kroer, for at vi samtidig kan se udstillingen og høre historien om, hvordan man kan skabe en international kulturpris med base i Danmark.

“Med prisen har vi forsøgt at skabe en samlende aktivitet omkring satiretegninger, og derfor har vi også været fokuseret på et sær-ligt tema. Dette års tema var noget, der kunne samle på tværs af kulturer, religioner og samfund – klimaudviklingen med særligt fokus på de truede oceaner og livet i dem under titlen Oceans are in our hands”, forklarer Poul Nielsen sammen med kulturdirektør i Viborg, Lars Stentoft. Kommunen støtter nemlig sammen med mange andre initiativet, der har vakt opsigt verden over og bl.a. ført til en udstilling i forbindelse med en af FN’s store verdenskongresser.

I juryen sidder blandt andre repræsentanter for den internationale bladtegnerforening, men også for den danske nemlig Lars Refn og Claus Seidel. Takket være Claus Seidel kom en udstilling om den første pris, der handlede om vores mad, op at stå på Det Kgl. Bibliotek. Kontakt Poul Nielsen for at høre mere om prisen – via nielsbuggeskro.dk .

Danmarks Biblioteksforening

Vartov, Farvergade 27D, 2. sal
1463 København K
Find os på kort
Cookie- og privatlivspolitik

Telefontid: man-fre 10-15
Telefon +45 3325 0935
Fax +45 3325 7900
db@db.dk

SE/CVR: 55618410
VAT: DK55618410
EAN: 5797200048110
Bankkonto: 9056 4585 947 496
Swift: SPNODK22
IBAN: DK4090564585947496

Følg Danmarks Biblioteksforening

Facebook
Twitter
LinkedIn
Direktørens blog