Nu får Helsinki sit nye hovedbibliotek

Illustration: ALA Architects

Byggeprojektet realiseres i årene 2014-2017 og bliver et af den finske stats officielle 100-års initiativer. Blandt mange forslag valgtes et enestående finsk arkitektforslag.

Midt i juni i år blev vinderen af den sidste fase i den internationale arkitektkonkurrence om Helsinkis nye centralbibliotek, tidligere omtalt her i bladet, offentliggjort, nemlig ALA Architects. Samtidig kunne den finske kulturminister oplyse, at projektet bliver et af Finlands officielle 100-års projekter, når landet i 2017 kan fejre 100 års og jubilæum som selvstændig stat. Det kommende bibliotek er placeret centralt i Helsinki i Töölönlahti-området med bl.a. operaen, musik- og kunsthaller – og i umiddelbar nærhed af det finske parlament.

Vinderprojektet modtog konkurrencens hovedpris på 50.000 Euro, mens to andre forslag “Liblab” og “Kasi” kom ind på en delt tredjeplads. Fem andre projektforslag bl.a. “The Heartbeat of Helsinki” af Henning Larsen Architects blev hædret med ‘Honourable mention’, i øvrigt kun en uge før Henning Larsen selv døde den 23. juni i år.

Fantastisk, bæredygtig træbygning
Konceptet bag ALA-tegnestuens bibliotek, kaldet Käännös, er baseret på en opdeling af bibliotekets funktioner i tre niveauer: en aktiv stueetage, en rolig øvre etage og en mellemetage til mere specielle funktioner. Suppleret af en stor forplads. Bygningen fremstår som en markant rektangel i træ og glas med en spændende ‘arkadeagtig’ konstruktion. Juryen karakteriserer ALA-projektet som fantastisk, imponerede og generøst og mener, at det vil kunne danne udgangspunkt for udviklingen af en ny type folkebiblioteksvirksomhed.

Juryens formand viceborgmester Ritva Viljanen fremhæ­ver projektets bygningsmæssige kvalitet med hensyn til effektivitet og miljømæssig bæredygtighed men også med hensyn til at skabe et nyt fælles samlingspunkt for hovedstadens indbyggere – og et nyt flagskib for hovedstaden i det hele taget. Projektet var i øvrigt også blandt en af offentlighedens favoritter i den første store projektomgang, hvor seks projekter blev udvalgt af de oprindelige hele 544 projektforslag.

Pionerbibliotek
Med det nye hovedbiblioteks 16.000 m2 store bygning får den finske hovedstads indbyggere omsider et centralt placeret hovedbibliotek, og dermed kan biblioteket, som det længe har været ønsket, rykke fra den finske forstad, hvor det har været placeret i flere årtier, og ind i centrum. Tuula Havisto, ny biblioteksdirektør siden marts i år, da Maija Berndtson gik på pension, siger, at helsinkianerne fortjener et nyt centralbibliotek. Hun mener, at det nye centralbibliotek vil blive et pionerbibliotek og en rollemodel for næs-te generations biblioteker med sin kombination af ‘fremtidens biblioteksbetjening, kultur og kreativ virksomhed’, og som aktivt mødested i hjertet af hovedstaden. Helsinki har behov for sit eget hus for ‘the art of litterature – and reading’, ifølge biblioteksdirektøren.

Om biblioteket når at blive helt klart i 2017 er endnu uvist, men man forventer at kunne starte selve byggeriet i 2015.

Se mere om projektet og dets tidsplan på http://competition.keskustakirjasto.fi/

Danmarks Biblioteksforening

Vartov, Farvergade 27D, 2. sal
1463 København K
Find os på kort
Cookie- og privatlivspolitik

Telefontid: man-fre 10-15
Telefon +45 3325 0935
Fax +45 3325 7900
db@db.dk

SE/CVR: 55618410
VAT: DK55618410
EAN: 5797200048110
Bankkonto: 9056 4585 947 496
Swift: SPNODK22
IBAN: DK4090564585947496

Følg Danmarks Biblioteksforening

Facebook
Twitter
LinkedIn
Direktørens blog