Poesi, Ro og Rock n'roll

Er det muligt at gøre biblioteket til et attraktivt sted på Roskilde Festivalen, hvor det ellers flyder med øl, funk og rockmusik? Ja. Med omkring 10.000 besøgende i årets Poetry Hall viste det sig, at litteratur og digital poesi har et stort publikum – når blot vi tør sprænge rammerne for det traditionelle bibliotek.

En stor, rå hal med 4 tons sand på gulvet, et par tusinde kasserede bøger fordelt på kubeformede siddepodier, en interaktiv poesimaskine og en videoinstallation med syv skærme – umiddelbart lignede Poetry Hall ikke et bibliotek. Og det er netop hele pointen.

Bibliotekerne har i årevis talt om, at vi skal ud og møde brugerne dér, hvor de er. I mange tilfælde ender vi med at rykke det traditionelle bibliotek med. Men på festivalen går Roskilde Bibliotekerne (RB) under ledelse af Ann Luther Petersen 100 % ind i den særlige kontekst, Roskilde Festivalen nu en gang er med sine mange tusinder deltagere. Her tilbydes et helt specielt bibliotekstilbud på festivalgæsternes præmisser.

Smal poesi som best-seller
Blandt attraktionerne i Poetry Hall var de to digitale installationer “Tilfældigvis er skærmen blevet blæk” (også kaldet poesimaskinen) og “Land over Vand”. Begge er skabt til lejligheden i forbindelse med projektet Litteraturen finder sted. Og hvor langt poesi og videokunst end kan synes fra rock n’roll, så tiltrak de sig begge stor opmærksomhed. Poesimaskinen, der i interaktion med folk skaber unikke digte, de kan tage med sig hjem, sprøjtede over 1100 digte ud i løbet festivalen, og folk slog sig ned ved skærmene i hobetal.

Det vigtige partnerskab
Poetry Hall er skabt i et samarbejde mellem mange forskellige aktører. Og netop partnerskabet er ifølge arrangørerne et afgørende element, hvis man vil udvikle nye biblioteksformer.

Ann Luther Petersen fortæller: “Samarbejdet med Roskilde Festivalen giver os mulighed for at eksperimentere med formidling i en ‘ekstrem’ sammenhæng. Her duer ideen om boghylder og sygesikringsbevis bare ikke. Resultatet er et tilbud om litteratur og oplevelser, som hverken biblioteket eller festivalen kunne skabe uden hinanden”.

Og det er ikke kun arrangørerne, der synes godt om bibliotekets tilstedeværelse på festivalen. Festivalgæsterne tog rigtig godt i mod tilbuddet om ro og fordybelse. Mange valgte at blive længe og komme igen flere gange. Som en ung fyr i gummistøvler og t-shirt begejstret sagde til sine højskolevenner foran poesimaskinen i Poetry Hall: “Det er fandme god poesi, det her!”.
 

Fakta om: 'Litteraturen finder sted' er et to-årigt projekt, der med støtte fra Kulturstyrelsen sætter fokus på bibliotekernes rolle i forhold til digital litteratur, litterær performance og andre genrer, der ikke har bogen som medium.  Projektet er et samarbejde mellem Roskilde Bibliotekerne, Aarhus Kommunes Biblioteker og Litteratursiden.dk.

Læs mere om partnerskabet med Roskilde Festival på www.udafboksen.nu/degodeeksempler

Danmarks Biblioteksforening

Vartov, Farvergade 27D, 2. sal
1463 København K
Find os på kort
Cookie- og privatlivspolitik

Telefontid: man-fre 10-15
Telefon +45 3325 0935
Fax +45 3325 7900
db@db.dk

SE/CVR: 55618410
VAT: DK55618410
EAN: 5797200048110
Bankkonto: 9056 4585 947 496
Swift: SPNODK22
IBAN: DK4090564585947496

Følg Danmarks Biblioteksforening

Facebook
Twitter
LinkedIn
Direktørens blog