Ros til Nordfyns Kommune - Ris til syddanske politikere

I sætter en positiv dagsorden for biblioteksvæsenet, sagde formand (th) for DB Syd, da han overrakte prisen som Årets Bibliotekskkomune til Nordfyn. Bibliotekschef Dorte Temberg og viceborgmester Franz Jul Rohde modtog prisen på kommunens vegne.

Bibliotekerne på Nordfyn formår at øge deres service til borgeren. Derfor fik kommunen DB Syds pris som “Årets bibliotekskommune”. Desværre havde regionens konference kun mindre politisk bevågenhed.

Det glade budskab blev givet til bibliotekschef Dorte Temberg og viceborgmester Franz Jul Rohde (C) torsdag den 22. maj på Gram Slot i Sønderjylland.

“I får prisen, fordi I er rigtig gode til at fjerne skranker. Ved at indbygge borgerservice i de tre biblioteksafdelinger har I udvidet servicen til glæde for den almindelige borger, sagde formand for Danmarks Biblioteksforening Syd, Dan Skjerning, Vejle, ved overrækkelsen.

Idéen med prisen, der uddeles for tredje gang, er at fremhæve en kommune, der har formået at sætte en positiv dagsorden for biblioteksvæsenet.

Tvunget til at tænke nyt
Viceborgmester Franz Jul Rohde takkede for de 20.000 kroner og æren, som han straks sendte videre til et team af dedikerede medarbejdere. “Med borgerservice på biblioteket har alle været tvunget til at tænke bibliotek i nye sammenhænge”, sagde viceborgmestereren.

Der deltog kun syv politikere på konferencen, og det tog to af de fremmødte politikere som et tegn på, at deres byrådskolleger i Region Syddanmark tager for let på opgaven med at udvikle bibliotekerne. “Biblioteker er ikke nogen selvfølgelighed. De skal plejes og dyrkes, ellers risikerer vi, at de bliver glemt”, sagde socialdemokraten Dan Skjerning.

Lisbet Rosendahl, Venstre-byrådsmedlem fra Varde Kommune, fastslog, at bibliotekerne er lærings- og videnscentre for borgerne og en del af det demokratiske samfund. “Vi politikere har et stort ansvar for, at bibliotekerne lever op til deres opgave”, mente Lisbet Rosendahl.

Udfordret af unge
Både Dan Skjerning og Lisbet Rosendahl glædede sig over resultatet af to aktuelle undersøgelser af det danske biblioteksvæsen. Segmentundersøgelsen lavet af Tænketanken Fremtidens Biblioteker og undersøgelsen Viden om ikke-læseren fra Kulturministeriet. De fastslår, at bogen langt fra er død. Udlånet af bøger i fast form er fortsat langt det største målt med det digitale. Men begge politikere erkender, at biblioteket har en stor udfordring med at imødekomme især de unge, der har en forventning om, at alting er tilgængeligt digitalt.

Fremtidsforsker Marianne Levinsen, Aarhus, fremhævede, at et moderne bibliotek er et forsamlingshus for lokalområdet. Politikerne er udfordret, for et sted mellem 20 og 40 procent af danskerne oplever tærskelen til biblioteket som meget høj. “Det er vigtigt, at vi vænner børnene til, at de skal bruge biblioteket. Det skal ind med modermælken. Vejen frem er tilbud til børnefamilier”, sagde Lisbet Rosendahl.

Danmarks Biblioteksforening

Vartov, Farvergade 27D, 2. sal
1463 København K
Find os på kort
Cookie- og privatlivspolitik

Telefontid: man-fre 10-15
Telefon +45 3325 0935
Fax +45 3325 7900
db@db.dk

SE/CVR: 55618410
VAT: DK55618410
Bankkonto: 9056 4585 947 496
Swift: SPNODK22
IBAN: DK4090564585947496

Følg Danmarks Biblioteksforening

Facebook
Twitter
LinkedIn
Direktørens blog