Succes i Glostrup

En januardag i Glostrup. Foto: Louise Kirstine Krarup

Lørdag kl. 14: De tre medarbejdere pakker sammen, siger venligt farvel og går hjem. Biblioteket summer videre af liv – familier, der har god tid, pc-brugerne, der kan fortsætte, sidste øjebliks-afleverene, der til deres glæde opdager, at de alligevel har tid til at finde noget nyt med hjem.

Hovedbiblioteket i Glostrup har siden 1. juli 2012 suppleret de 47 ugentlige åbningstimer med 44 timer uden personale. Biblioteket er nu åbent alle dage fra 9-22. Indtil nu – ca. et halvt år efter – er erfaringerne, at det er gået rigtig godt. Sagt lidt stærkere, en rigtig positiv historie.

Inden åbningen havde vi dels investeret en del penge i tekniske løsninger og sikkerhed, dels nogle overvejelser om muligt hærværk, utilsigtet varmestue-brug mv. Og hvordan har brugerne så taget imod det?

Statistisk set
Mellem 15.000 og 20.000 mennesker har brugt biblioteket i de ubetjente 44 ugentlige timer på det halve år. Vi kan aflæse, at små 5.000 unikke brugere har logget sig ind, og vores stikprøver viser, at mange af dem har familien, studiekammeraten mv. med. Hertil kommer alle dem, der bliver her, når personalet går hjem. Vi havde forventet en samlet stigning i besøgs- og udlånstal. Vi har registreret en lille stigning i udlån, men ingen i besøg. Biblioteket har i 2012 flere aktive brugere end i tidligere år og flere nyindmeldte end mange år før. I uge seks deltager biblioteket i den nationale brugerundersøgelse – her håber vi på at få flere svar vedrørende opfattelsen af den ubetjente åbningstid.

Reaktionerne
Mange borgere har fortalt, at de er rigtig glade for det nye tilbud. Det er fx studerende, der kan arbejde med deres projekt om aftenen og hele weekenden, småbørnsfamilierne, der i ro og mag kan bruge nogle weekendtimer og mange, der er glade for, at de kan hente og aflevere materialer, når det passer i deres hverdag. Vi er så heldige, at en del af vore faste brugere også kommer i de ubemandede timer, og de er med til at passe på biblioteket, når vi ikke er her.

Jeg tilskriver i høj grad succesen, at der i Glostrup ikke er tale om en besparelse. Vores politikere har været fremsynede nok til at fastholde den fulde betjente åbningstid, så den ubetjente tid er og opfattes som et supplement. En anden grund er, at Glostrup Bibliotek i sin indretning er åbent og inviterende – det virker trygt at være her.

To stemningsbilleder
Søndag først på eftermiddagen: I småbørnshjørnet er der legende børn sammen med forældre, der læser i nogle af bibliotekets magasiner. Ved pc’erne er der igen gang i den, og aviserne får endnu en tur. Reolen med afleverede materialer bugner, mens reolen med reserverede materialer bærer præg af, at der er hentet mange materialer, siden der sidst var personale til at ordne den.

Tirsdag aften ved 21-tiden: Ved fire af bibliotekets pc’er sidder folk og arbejder. Rundt omkring sidder yderligere tp brugere med deres bærbare, en håndfuld læser avis eller tidsskrifter, et par stykker forsyner sig ved reolerne og andre to er i gang med at låne eller aflevere ved automaterne.

Danmarks Biblioteksforening

Vartov, Farvergade 27D, 2. sal
1463 København K
Find os på kort
Cookie- og privatlivspolitik

Telefontid: man-fre 10-15
Telefon +45 3325 0935
Fax +45 3325 7900
db@db.dk

SE/CVR: 55618410
VAT: DK55618410
EAN: 5797200048110
Bankkonto: 9056 4585 947 496
Swift: SPNODK22
IBAN: DK4090564585947496

Følg Danmarks Biblioteksforening

Facebook
Twitter
LinkedIn
Direktørens blog