Takt og Tone til Tiden

Foto: Jytte Hilden.

Giver det mening at beskæftige sig med omgangsformerne i dag? Det mener Hilden og Laneth. De håber med ny bog at sætte gang i debatten om takt og tone til tiden – og hvordan vi bør omgås nu til dags.

Emma Gads legendariske "Takt og Tone – Hvordan vi omgaas" fra 1918 fylder 100 i år. Mange af hendes råd har stadig gyldighed, lyder det fra Jytte Hilden og Pia Fris Laneth. De to har i den anledning, men også som en markering af 50-året for ungdomsoprøret i 1968, i Takt og Tone til Tiden, udkommet på forlaget Frydendal i år, derfor bedt 13 skribenter, kendte fra den offentlige debat, om at kigge på, om ‘uskrevne regler for menneskeligt samkvem i hjemmet, i det offentlige liv og på arbejdet’ har ændret sig siden da – til noget andet og til det værre og bedre’.

Temaerne taler lige ind i den dagsaktuelle debat og handler i den grad om takt og tone til tiden. Fokus og kapitler strækker i øvrigt meget vidt. Fra eksempelvis “Du elsker ikke den andens børn som dine egne” over ”Min nabos bioaffaldsspand” og ”Giv aldrig almisser”, ”Vis din modstander respekt” og ”Det gode liv og den gode død” samt ”Antimobning, kvitteringer og dyrlægens natmad” og ”Fortæl de andre frem, så bliver verden skønnere”. De 13 bidragydere er: Anna von Sperling, Anne Sophia Hermansen, Per Schultz Jørgensen, Olav Hesseldahl, Rushy Rashid Højbjerg, Juliane Schmeltzer Dybkjær, Mads Roke Clausen, Morten Münster, Jeppe Bundsgaard, Søs Marie Serup, Rune Lykkeberg, Ole Hartling, og Karen Vallgårda.

Portrættet af Emma Gad, det første og 14. indslag skriver Pia Fris Laneth, journalist og forfatter, selv i kapitlet ”Vær ikke snobbet, vær ikke vigtig, vær ikke underdanig”. Emma Gad havde ry for at have været snerpet, og sådan har Laneth selv tænkt om hende til nu, hvor hun har opdaget en sprællevende og moderne kvinde, der tilmed var en kendt dramatiker på sin tid. Hun var gift med kontreadmiral Urban Gad, og ægteparrets hjem var førende i klunketidens kulturelle liv i København; her mødtes det moderne gennembruds forfattere og kunstnere med folk fra hoffet og samfundets spydspidser.

Jytte Hildens takt og tone. Danmarks Biblioteker har sat bogens hovedredaktør i den varme stol og bedt Jytte Hilden svare på to spørgsmål.

Hvilke gode råd prøver du selv at leve efter?

”Tre af de gode råd fra bogen om Takt og Tone til Tiden følger jeg gerne, de lyder:
- Husk at tale med unge om samfundsspørgsmål. Hør deres mening om kongehuset, legalisering af hash og ligestilling (Olav Hesseldahl).
- Husk at byde enhver besøgende i dit hjem på mad og drikke (Rushy Rashid).
- Husk at værne om de rettigheder, som generationer har kæmpet sig til (Mads Roke Clausen).”

Tonen på de sociale medier – har du nogle gode råd til at forbedre den, noget som (vi) alle burde lægge os på sinde?

”Emma Gad var en klog kone på kommunikation, hun sagde ’Lad Dem ikke helt beherske af Deres Telefon, men sæt den ud af Virksomhed under et Måltid sammen med Gæster og under en vigtig Samtale.’
Og når det gælder min mening om digitale diskussioner, er mine råd:
- Tænk dig nu godt om, før du reagerer på de sociale platforme.
- Lad være med at blande dig i en debat, du ikke aner noget om.
- Sæt dine kommentarer i et perspektiv, der rækker videre frem.

Danmarks Biblioteksforening

Vartov, Farvergade 27D, 2. sal
1463 København K
Find os på kort
Cookie- og privatlivspolitik

Telefontid: man-fre 10-15
Telefon +45 3325 0935
Fax +45 3325 7900
db@db.dk

SE/CVR: 55618410
VAT: DK55618410
Bankkonto: 9056 4585 947 496
Swift: SPNODK22
IBAN: DK4090564585947496

Følg Danmarks Biblioteksforening

Facebook
Twitter
LinkedIn
Direktørens blog