USA: Den magiske samtale

Poul Holdengräber, direktør for LIVE på New York Public Library, interviewer den verdenskendte italienske forfatter Umberto Eco. Foto: Jori Klein.

Forfattermødet er en klassisk biblioteksevent. USA har flere bud på, hvordan den fornyes – og sikres længere liv, lyder meldingen fra Lise Vandborg, chefredaktør på litteratursiden.dk, fra en studietur i eftersommeren 2012.

Jeg deltog for nylig i en uges inspirerende studietur til USA, hvor vi stillede skarpt på den litteratur, som bibliotekerne i dag ikke formidler, performance litteratur og elektronisk litteratur – først og fremmest fordi de ikke altid findes som bog, men måske blot findes som performance, se artiklen af Pernille Carneiro Juel i Danmarks Biblioteker nr.8, 2012 s. 28-29. Men vi oplevede samtidig amerikanernes evne til at holde den litterære samtale i gang og skabe liv omkring den, både før og efter den foregår. Hvad enten, der arrangeres samtaler med berømte forfattere eller poesi performances, er det slående, at en event sjældent står alene i USA, men oftest har et rigt liv før og efter selve eventen.

En anderledes, litterær oase
Jeg havde personligt længe set frem til at se det berømte Kelly Writers House, som har til huse på Penn University i Philadelphia. Huset er et vigtigt omdrejningspunkt for forfatterspirer, litterære events og er samtidig drivkraften bag lydarkivet PennSound og webmagasinet Jacket2. Her mestrer man at få alle elementer omkring litteratur til at spille sammen.

Hver uge foregår her en vifte af litterære events, som samtidig optages til PennSound, så de gøres tilgængelige for arkivets mange tusinde brugere. Og samtidig bevares for eftertiden.  Der er f.eks. planlagt 30 events i oktober måned. De forskellige events appellerer til forskellige mennesker, og her opbygges digitale fællesskaber omkring alle events både før og efter den enkelte finder sted. Eventen optages til PennSound, så den kan opleves igen digitalt, og emnet tages måske op i en artikel i webmagasinet Jacket2. På den måde lever hver event sit eget liv – også længe efter den er afholdt. Hvad enten der arrangeres samtaler med berømte forfattere eller poesi performances er det slående, at en litteraturevent sjældent står alene i USA, men oftest har et rigt liv både før og efter selve eventen. Det gælder også mere traditionelle litteraturevents som forfattermøder i biblioteksregi.

LIVE på biblioteket
Hver uge kommer hundredvis af mennesker til forfattersamtalerne på New York Public Library, samtalerne er dog i en helt særlig klasse for sig. Vi besøgte på studieturen direktør Paul Holdengräber for at finde nøglen til disse samtalers store popularitet. Holdengräber er direktør for LIVE, som bibliotekets populære samtalerække kaldes, og som her i efteråret har haft internationalt kendte navne som bl.a. Paul Auster, Zadie Smith og David Byrne på programmet.

Samtalerne er blevet så populære, også hos kunstnerne, at de ikke tager honorar – for det er en ære at medvirke! Holdengräber brænder personligt for at skabe dén samtale, som sætter spor hos publikum. Han blev i 2004 headhuntet fra et kunstmuseum i Los Angeles til at trække nye folk til NYPL. Siden han startede med at stå for LIVE, er gennemsnitsalderen for biblioteksbrugeren faldet til 38 år.

‘Why we are here’
Forklaringen på NYPL’s succes er ifølge Holdengräber, at han med samtalerne faciliterer et “kognitivt teater,” hvor der skabes magi i to timer i det fysiske biblioteksrum. Folk skal have en grund til at tage på biblioteket, fastslår han, og den kontroversielle samtale kan være en af dem. For Holdengräber hører det med til bibliotekets vigtigste opgaver både at inspirere og provokere, og det gør han ved at tage kontroversielle emner op. Også selv om det af og til kan give nogle voldsomme reaktioner fra omverdenen.

Holdengräber er ofte selv moderator på samtalerne og lægger vægt på, at en samtale skal have rum til at udvikle sig. For ham er den vigtigste egenskab hos moderatoren derfor at være god til at lytte, være helt stille og vente til det næsten bliver pinligt. Samtidig må man som moderator være modig nok til at stille de spørgsmål, som udfordrer så meget, at forfatteren afslører nye sider af sig selv. Noget vi kan bruge direkte i forfattermøder på de danske biblioteker.

Alle events optages
Noget andet, vi kan gøre, er at sprede oplevelsen mere bevidst på nettet. LIVE-samtalerne på New York Public Library bliver ligesom på Kelly Writers House streamet og efterfølgende redigeret og lagt på bibliotekets website. Biblioteket arbejder målrettet med at skabe en digital forlængelse af arrangementerne ved, at samtalerne fortsætter på nettet. På den måde har de populære samtaler et liv både før og efter, de faktisk foregår, hvilket vi også oplevede andre steder i USA.
 

Litteratursiden.dk fylder 10 år. Danmarks Biblioteker ønsker varmt tillykke!

Danmarks Biblioteksforening

Vartov, Farvergade 27D, 2. sal
1463 København K
Find os på kort
Cookie- og privatlivspolitik

Telefontid: man-fre 10-15
Telefon +45 3325 0935
Fax +45 3325 7900
db@db.dk

SE/CVR: 55618410
VAT: DK55618410
EAN: 5797200048110
Bankkonto: 9056 4585 947 496
Swift: SPNODK22
IBAN: DK4090564585947496

Følg Danmarks Biblioteksforening

Facebook
Twitter
LinkedIn
Direktørens blog