Viborg: Biblioteket som teater

Viborg Kommune nytænker hovedbiblioteket som led i sin kulturpolitiske strategi. Brugerne og deres aktiviteter skal tilgodeses med bedre plads til nye oplevelser, studiepladser og læringsrum. Et andet greb – en utraditionel teaterformidling – fører brugerne på opdagelse i bibliotekets mange kulturindgange og om bag den bagerste reol!

Ombygningen betyder, at der sker store forandringer i det nuværende bibliotek fra 1991. Her blev et nyt hovedbibliotek, en ældre biblioteksbygning, kombineret med en meget fin nybygning tegnet af arkitekt Thomas Meedom-Bæch, indviet. Med ombygningen i dag får hovedbiblioteket nu to store mødelokaler og et undervisningslokale, som borgerne i Viborg Kommune kan leje – også uden for bibliotekets åbningstid.

Musikbiblioteket har samtidig i den igangværende proces fået ny placering i kælderetagen, hvor al musik står samlet, og hvor brugerne har mulighed for at spille og/eller lytte til musik.

Børnebiblioteket er midlertidigt indrettet i det tidligere Musikbibliotek. Den endelige indretning afventer den færdige ombygning. Der arbejdes lige nu med involvering af børnebibliotekets brugere. Børnene har mulighed for at komme med forslag på en opsat frise, hvor de kan kommentere på børnebibliotekets indretning. Derudover er der afholdt inspirationsmøde med daginstitutioner, skoler og forældre.

Løbende i processen udnyttes de muligheder der opstår i en sådan forandring. Blandt andet afholdes der en bogcafé i et udvidet gangareal, som fremadrettet bliver en del af børnebiblioteket.

Teater med publikumsinvolvering
Processen omkring nyindretningen har krævet kreative og innovative tanker, da der samtidig arbejdes i biblioteksrummene med en helt unik forestilling i samarbejde med det lokale egnsteater Carte Blanche. Forestillingen, ALT der er fortalt, og ALT vi ved, tager udgangspunkt i bibliotekspersonalets opfattelse af ‘deres’ bibliotek og egen rolle som personale på et bibliotek. Biblioteksmedarbejderne udfordres på egne opfattelser af biblioteket som hverdags- og metafortælling i et sensorisk, publikumsinvolverende labyrint-teater. Også bibliotekets brugere får prikket til deres opfattelse af, hvad biblioteket er og rummer.

ALT der er fortalt og ALT vi ved, er ét af de projekter Kulturstyrelsen støtter gennem Udviklingspuljen for Folke- og Skolebiblioteker. Projektet støttes ligeledes med et større beløb af Statens Kunstråds Tværæstetiske Pulje. Forestillingen blev holdt uge 47 og 48. Det er første gang biblioteket og dets personale både er inspiration og kulisse til en teaterforestilling. Det blev en helt unik oplevelse for brugerne og for os i Viborg Bibliotekerne.

Som en del af kommunens kulturpolitiske strategi for 2013-2017, er der givet penge til anlægsudgifterne, så det handler om at tænke kreativt i forhold til den nye indretning. Ombygningen er færdig i begyndelsen af december, og børnebiblioteket forventes endeligt indrettet i slutningen af januar. Vi slår dørene op til et forandret hovedbibliotek i februar 2014.

Danmarks Biblioteksforening

Vartov, Farvergade 27D, 2. sal
1463 København K
Find os på kort
Cookie- og privatlivspolitik

Telefontid: man-fre 10-15
Telefon +45 3325 0935
Fax +45 3325 7900
db@db.dk

SE/CVR: 55618410
VAT: DK55618410
EAN: 5797200048110
Bankkonto: 9056 4585 947 496
Swift: SPNODK22
IBAN: DK4090564585947496

Følg Danmarks Biblioteksforening

Facebook
Twitter
LinkedIn
Direktørens blog