'Vov at forstyrre dig selv'

Dare Disrupt ved Jannick B. Pedersen på DB Topmødet i Horsens fredag 15. april. Foto: Ulrik Tofte.

- I dit liv og din virksomhed på vejen til fremtiden. Fra DB Topmøde 2016.

Straks ovenpå salens relativt enstemmige fremførelse af denne fredags morgensang leverede dagens første, ærede taler, Jannick B. Pedersen, medstifter af virksomheden Dare Disrupt, indbegrebet af en regulær pep-talk om “Den digitale eksplosion”. Han lagde ud med at konstatere, at teknologien udvikler sig hurtigere, end vi kan forestille os og får revolutionerende og dybere betydning på stadig flere og nye livsområder. Vi kan forvente 3 milliarder flere brugere på nettet inden for kort tid. Hele jordens befolkning vil være med til at skabe, kommunikere og konsumere. Potentialerne har aldrig været større.

Ny grundindstilling
For at vi som mennesker kan fungere i en sådan hyper digitaliseret virkelighed, skal vi indstille os på ændrede spilleregler og øve os på et nyt mind-set, en ny grundindstilling. Og mange er vel allerede godt i gang, blandt andet med udgangspunkt i bibliotekerne? Ifølge Pedersen er der tre karakteristiske træk for den fremtid, vi er på vej ind i. De er:

- Udviklingsbrud, som betyder, at alt det vi tror, vi kan regne med, knækker. Her tales ikke om de nære menneskelige relationer, men om de ydre vilkår for eksempelvis kommunikation, produktion, iværksætteri og handel. Alt ændres af den digitale teknologis stadig mere omfattende og hastige udbredelse. Og kun få skal forvente at kunne bevare det job, de har i dag.

- Innovationskryds, som betyder mulighederne for at kombinere noget kendt med noget nyt, digitalt. Et stjerneeksempel er succesvirksomheden Amazon.com, der dybest set er kombinationen af en kendt boghandel, internettet og en hjemmeside. En enkel og billig idé, der har revolutioneret bogmarkedet world-wide.

- Eksponentiel kurve, som følger af at alle teknologier bliver digitale. Hvilket f.eks. er forklaringen på, at man i dag i Kina kan opføre en temmelig høj skyskraber i rimelig god kvalitet på bare 15 dage.

Lynhurtige, ændrede spilleregler
Det er svært for sådan en fredags morgenhjerne at fatte rækkevidden af den fremtid, Jannick B. Pedersen præsenterer. Hans budskab var da heller ikke: forstå det; men “vov at forstyrre dig selv...indstil dig på nye spilleregler...tingene kommer aldrig igen til at ske så langsomt, som i dag...fremtiden byder på flere muligheder end nogensinde før, hvis vi tør”.

Vi kender alle til eksistensen af de små selvkørende robotter, der slår græsset eller støvsuger de gamles hjem. Vi ved også, at selvkørende biler vil blive introduceret i en ikke for fjern fremtid. Jannick B. Pedersen fortalte, at vi kan forvente meget mere og mere avanceret robotteknologi, der udnytter kunstig intelligens. IBM har sin Wattson, der med Pedersens ord, “har spist wikipedia, forstår menneskelig tale og svarer på tale”. Derved kan robotten øse af grænseløse mængder af ustruktureret data og du kan måske få den mest indsigtsfulde nye samtalepartner, du nogen sinde har oplevet?

Et andet robotinitiativ drives af den amerikanske virksomhed Boston Dynamics, som har lagt en del filmklip ud på YouTube, hele verdens inspirations- og underholdningskanal. Her kan man opleve, hvordan robotten kalder menneskelige følelser frem i beskueren, når den trænes til læring og falder og måske endda slår sig. “Det er tidskrævende at træne robotten”, fortalte Pedersen, men når først den har nået det ønskede læringsniveau, kan hele dens kapacitet enkelt appliceres på talrige andre robotter.

Fra Jannick B. Pedersen lød det også: Lær selv at lave innovationskryds. Vi er midt i et paradigmeskift af uanet omfang. Vi kan ikke vende udviklingen, men vi kan prøve at turde se de fantastiske muligheder.

- Hvad mon bibliotekernes specifikke bidrag skal handle om i denne fagre nye verden?

ELSEBETH TANK, udviklingspartner. Etank.nu

 

Danmarks Biblioteksforening

Vartov, Farvergade 27D, 2. sal
1463 København K
Find os på kort
Cookie- og privatlivspolitik

Telefontid: man-fre 10-15
Telefon +45 3325 0935
Fax +45 3325 7900
db@db.dk

SE/CVR: 55618410
VAT: DK55618410
EAN: 5797200048110
Bankkonto: 9056 4585 947 496
Swift: SPNODK22
IBAN: DK4090564585947496

Følg Danmarks Biblioteksforening

Facebook
Twitter
LinkedIn
Direktørens blog