DBs formand er enig med DF i at biblioteksloven skal følge med tiden

Danmarks Biblioteksforening ser positivt på forslaget fra DFs kulturordfører Pernille Bendixen om at ændre biblioteksloven, så den i højere grad understøtter biblioteket som lokalsamfundets samlingspunkt.

”Landets kommuner skal aktivt bruge bibliotekerne til at udbrede viden, skabe debat og styrke fællesskabet. Vi har i dag en lov som definerer bibliotekets rolle som en passiv formidler af materialer. Hvis vi i stedet får en bibliotekslov, hvor hver kommune aktivt skal bruge biblioteket til at udvikle debat, viden, læsning og uddannelse, styrker vi både kommunen og sammenhængskraften.” siger formand for Danmarks Biblioteksforening Steen Bording Andersen (A) i anledning af DFs forslag.

Eller som Dansk Folkepartis kulturordfører beskriver det:
”… de [bibliotekerne, red.] har prøvet at udvikle sig, hvor loven egentlig ikke har fulgt med. De går nemlig op i rigtig mange ting, som de ikke skal ifølge loven, og jeg synes, det er godt, at de gør det, for ellers havde de drejet nøglen om for længst.”

Danmarks Biblioteksforening er enig i, at folkebiblioteket både skal være stedet, der skaber mulighed for at myndige og deltagende medborgere kan få adgang til reel information og viden, men også være det lokale sted, der skaber mulighed for at deltage og skabe debat og kultur i fællesskab. Men vi er langt fra enige med DF om, at bøger blot er noget, som borgerne selv skal købe.

”Litteraturen, læsning og evnen til fordybelse er grundkompetencer som er centrale for det moderne menneske, og her spiller biblioteket en helt central rolle. Alle borgere skal fortsat have en nem og bred adgang til litteratur.

Bibliotekerne er jo en af borgernes sidste fælles folkeinstitutioner, hvor langt over halvdelen af befolkningen kommer på tværs af tilhørsforhold, og de har formået at omstille sig til en ny tid og borgernes nye krav. Altså et moderne folkebibliotek, som det bestemt har udviklet sig til i mange kommuner, men ikke alle steder. Jeg mener, at det kræver en lovændring eller som minimum en opdatering af de centrale rammer for at få alle med. I sidste ende handler det om at styrke både fællesskab, velfærd og demokrati.

Men det kommer ikke bare af sig selv, og derfor skal vi stille flere krav til kommunerne, og her kan en ændring af biblioteksloven være et oplagt sted at begynde. For spørgsmålet, i en tid hvor digitaliseringen for alvor forandrer vores deltagelsesformer, er, om ikke sådan en lov helt konkret burde forpligte stat og kommuner til at bruge biblioteket aktivt til at skabe deltagende medborgere?” slutter Steen Bording Andersen.

Danmarks Biblioteksforening

Vartov, Farvergade 27D, 2. sal
1463 København K
Find os på kort
Cookie- og privatlivspolitik

Telefontid: man-fre 10-15
Telefon +45 3325 0935
Fax +45 3325 7900
db@db.dk

SE/CVR: 55618410
VAT: DK55618410
EAN: 5797200048110
Bankkonto: 9056 4585 947 496
Swift: SPNODK22
IBAN: DK4090564585947496

Følg Danmarks Biblioteksforening

Facebook
Twitter
LinkedIn
Direktørens blog