Film og TV på biblioteket

Aftale mellem Danmarks Biblioteksforening og MPLC giver bibliotekerne mulighed for at vise tusindvis af film. Rettighedshaverne giver med aftalen bibliotekerne mulighed for at vise film (næsten) ubegrænset.

Som bekendt fortæller advarselsteksten på et videogram (spillefilm på DVD eller VHS kassette), som købes ellers lejes i detailhandlen, at det kun må anvendes til privat brug i private hjem. Loven om ophavsret beskytter rettighedshaverne mod misbrug af spillefilm, det vil sige fremvisning af film i offentlige fora uden særlig tilladelse hertil. En filmfremvisning på et bibliotek er pr. definition en offentlig fremvisning.

Nye muligheder
Hidtil har bibliotekerne kun i meget begrænset grad haft mulighed for at bruge sine samlinger af spillefilm til visning indenfor bibliotekets vægge. Bibliotekerne får nu med denne aftale helt nye muligheder for at tiltrække brugere. Med filmmediet som værktøj vil der kunne laves langt flere arrangementer og events for de medievante brugere.

Licensen giver mulighed for at vise tusindvis af spillefilm fra de største producenter i Hollywood til mindre og uafhængige producenter og distributører. Heriblandt Universal, Paramount, 20th Century Fox, Walt Disney, Pixar, Touchstone, BuenaVista, Scanbox, Sandrew Metronome, SF-Film med flere. Således er der flere hundrede danske titler med i pakken.

Hvilke film kan bruges?
Det kan både bibliotekets egne filmsamlinger og film, som købes eller lejes i detailhandlen.
Har biblioteket tegnet en licens hos MPLC, kan alle film, udgivet af de ovenfor nævnte producenter, vises i bibliotekets lokaler, uanset om filmene er købt før eller efter indgåelse af aftalen med MPLC.

Ingen rapportering
Det er ikke nødvendigt at indrapportere filmfremvisningerne, da licensaftalen giver mulighed for ubegrænset antal fremvisninger fra de med MPLC affilierede producenter og distributører.

Restriktioner
- er der få af. I sagens natur er der enkelte begrænsninger for graden af frihed. Her kommer de som der oftest spørges til:

  • Biblioteket må ikke tage entré for visningerne.
  • Biblioteket må ikke annoncere med fremvisningerne (dog må biblioteket gerne vise trailere og hænge opslag op med omtale af filmen på biblioteket.
  • Der må ikke vises film for grupper større end 70 personer.

Læs flere anvisninger til hvordan der kan annonceres lige her.

TV på biblioteket - AV-pakken
Som noget nyt er der fra 2012 kommet filmmusik knyttet til bl.a. MPLCs filmservice med i AV-Pakken. Denne tilføjelse har ikke haft betydning for prisen og skal derfor betragtes som en betydelig værdiforøgelse. Biblioteker med abonnement på MPLCs filmservice kan nu, med abonnement på AV-Pakken, lovligt fremvise filmene med lyd, hvilket ikke tidligere har været lovligt
.
Læs mere om AV-pakken.

DB medlemsrabat


 
Biblioteker fra DBs medlemskommuner får 30% rabat pr. år på en MPLC filmlicens aftale.

Årsafgift (excl. moms)

2012

Hovedbiblioteker
DB-medlem: 8.887 kr
Ikke-medlem: 11.850 kr.

Filialer
DB-medlem: 4.440 kr.
Ikke-medlem: 5.925 kr.

» Ansøg om licens

Danmarks Biblioteksforening

Vartov
Farvergade 27D, 2. sal
1463 København K
Find os på kort

Telefontid: man-fre 10-15
Telefon +45 3325 0935
Fax +45 3325 7900
db@db.dk

SE/CVR: 55618410
VAT: DK55618410
Bankkonto: 9056 4585 947 496
Swift: SPNODK22
IBAN: DK4090564585947496

Følg Danmarks Biblioteksforening

Facebook
Twitter
LinkedIn
Direktørens blog