Bibliotekerne melder om kraftig vækst i digitalt udlån under Coronakrisen, viser undersøgelse

De fysiske biblioteker er lukkede, og har derfor skruet op for den digitale adgang, både mht. udlån af e-bøger, film og lydbøger. Bibliotekerne er glade for, at de kan hjælpe de mange mennesker der har behov for materialer, og medarbejderne har travlt med digital vejledning og formidling af læsning på alle mulige digitale platforme.

Landets biblioteker oplever et stigende brug fra de mange mennesker, hvor coronakrisen har ændret deres liv og som derfor bruger bibliotekernes mange digitale tilbud i stadig højere grad, mens de fysiske biblioteker er lukkede. Det vidner om kulturens betydning og vigtighed for danskerne, også i en krisetid.

Helt nye tal viser, at bibliotekernes eReolen i den første karantæneperiode, fra den 12. til 19. marts 2020 havde et gennemsnitligt dagligt udlån af e-bøger og netlydbøger på 24.001, mod et gennemsnitlig dagligt udlån på 15.607 i februar 2020.

Udlånet via Bibliotekernes Filmstriben var i uge 8 (17. til 23. februar) samlet på ca. 26.000 visninger, mens det i uge 12 (16. til 22. marts) var steget til mere end det dobbelte med 55.000 visninger pr. uge.

Øget digitalt brug af bibliotekerne
Bibliotekerne har en fast månedlig kvote på mængden af digitale udlån pr. borger, typisk på ca. 3 e-bøger og film pr. måned. Kvoterne er nødvendige, da det er markant dyrere for bibliotekerne at udlåne digitale materialer i forhold til de fysiske materialer.

En helt ny undersøgelse fra Danmarks Biblioteksforening viser, at denne ellers faste kvote i rigtig mange kommuner netop nu bliver øget, for at efterkomme den stigende låneefterspørgsel på digitale materialer fra borgerne, vel vidende at det vil koste dyrt på bibliotekernes budgetter.

Bibliotekerne betaler nemlig til forlag og forfattere for hvert digitale udlån der foretages, i modsætning til fysiske bøger som kan udlånes til de er slidt op, når først bibliotekerne har købt dem. Så på den måde er bibliotekerne med til at støtte andre trængte erhverv som f.eks. forfatterne under krisen.

Undersøgelsen viser desuden, at mange biblioteker har iværksat nye online tilbud, som konsekvens af, at bibliotekerne er lukkede for fysiske besøg. Se eksempler her.

”Jeg er glad for, at mange kommuner i denne tid øger udlånsvolumen, så borgerne kan låne mere fra det digitale bibliotek, mens de er nødt til at blive hjemme” siger Steen Bording Andersen (A), formand for Danmarks Biblioteksforening, og fortsætter:

”Jeg opfordrer til at kommunerne åbner endnu mere for de digitale ressourcer, sådan at borgerne kan låne mere, men selvfølgelig skal kommunerne være opmærksomme på de økonomiske konsekvenser for bibliotekerne. Vi er i en tid, hvor det er nødvendigt med ekstraordinære tiltag, og det digitale bibliotek understøtter det behov, samfundet har for at folk kan blive hjemme og være sammen, også hver for sig. Det gælder både voksne og børn der har behov for at læse, se og lytte for at få perspektiv ude i hjemmene.

Det digitale bibliotek er en fantastisk mulighed for at give familierne adgang til bøger og til at læse sammen. Noget som både forlag, skoler og biblioteker arbejder målrettet på, og nu er muligheden der for at styrke dette, hvis vi som samfund understøtter det” slutter formand for Danmarks Biblioteksforening Steen Bording Andersen.

Danmarks Biblioteksforening

Vartov, Farvergade 27D, 2. sal
1463 København K
Find os på kort
Cookie- og privatlivspolitik

Telefontid: man-fre 10-15
Telefon +45 3325 0935
Fax +45 3325 7900
db@db.dk

SE/CVR: 55618410
VAT: DK55618410
EAN: 5797200048110
Bankkonto: 9056 4585 947 496
Swift: SPNODK22
IBAN: DK4090564585947496

Følg Danmarks Biblioteksforening

Facebook
Twitter
LinkedIn
Direktørens blog